Android en antivirus

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin
Android geniet een groeiende populariteit onder smartphone-gebruikers. Helaas heeft succes ook een duistere kant. Moeten we ons wapenen tegen Android malware?

google-android-phone.jpg

Google’s mobiele Android OS is, met dank aan een aanzwellende golf Android-toestellen, bezig met een opmerkelijke opmars. Weliswaar heeft het nog een lange weg te gaan voor zelfs maar het marktaandeel van Apples iOS is ingehaald, maar de Android-liefhebber die de trendlijn doortrekt ziet mooie dingen in het verschiet.
Het eerste wat nieuwe Android-gebruikers gewoonlijk doen, is de Android Market bezoeken om hun toestellen te voorzien van allerhande handige en leuke apps. Wie een beetje zoekt in de marktplaats, stuit vroeg of laat op antivirus-programma’s, zowel gratis als betaald, die vrijwel zonder uitzondering positief worden beoordeeld. Downloaden dan maar?
Linux

De vraag of Android kwetsbaar is voor virussen, houdt de gemeenschap al veel langer bezig. Android is gebaseerd op Linux, en ware Linux-aficionados menen daarom te mogen beweren dat Android nagenoeg onkwetsbaar is.
Inderdaad is Android vergeleken met het Windows-platform een stuk veiliger. Niet alleen zijn de mogelijkheden van apps veel strakker begrensd, bij installatie van een app krijg je ook beter inzicht in de rechten die zo’n app verlangt. De kans dat een virus iets bij je doet zonder dat je het door hebt is daardoor vele malen kleiner.
Maar het is niet onmogelijk. Als de techniek het werk van een virus onmogelijk maakt, dan richt de malware zich op het zwakste punt in de verdediging, en dat is ook bij Linux, en dus Android, de mens. Malware kan zich prima vermommen als of verbergen in gewone software, en gebruikmaken van de rechten die je die software hebt toegekend om bijvoorbeeld achterdeuren te openen of extra (gevaarlijke) code binnen te halen.
Malware

Volgens SMobile, leverancier van mobiele antivirus-oplossingen, is 20% van de uit de Market te downloaden apps in principe in staat privacy-gevoelige informatie te stelen. Het bedrijf wijst erop dat gebruikers weliswaar bij installatie van de apps om permissie wordt gevraagd voor toegang tot bepaalde functionaliteieten, maar dat je als gebruiker niet kunt zien of de app die permissies ook inderdaad gebruikt waarvoor het zegt dat het gebruikt wordt.
Het rapport van SMobile dateert uit juni, en begin augustus ontdekte Kaspersky de eerste Trojan voor Android die precies dat doet waar SMobile al voor waarschuwde (Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a). Deze software lift mee met een gratis mediaspeler en verstuurt na installatie ongemerkt SMS-jes naar dure betaalnummers. Inmiddels is ook al een b-versie van deze malware opgedoken bij een grote Russische porno-site.
Dus ja: er bestaat wel degelijk malware voor Android. Maar het is nog maar zeer sporadisch. De overwegend goede beoordelingen van antivirus-apps in de market hebben dan ook vooral te maken met geruststelling: mensen laten zich graag bangmaken en zijn bereid de portemonnee te trekken voor een gevoel van veiligheid. Voor dat gevoel geven ze vijf sterren.
Het middel en de kwaal

De vraag is wel of het middel niet erger is dan de kwaal – als het de kwaal al oplost. Alle nu beschikbare anti-viruspakketten voor Android dateren van vóór de detectie van het eerste Android-virus door Kaspersky – nota bene een antivirus-leverancier die zelf nog geen software voor dit platform levert (hoewel ze dit binnenkort wel gaan doen – wat een uitmuntende timing). Met andere woorden: de huidige producten hadden niets te ontdekken, en toen er iets te ontdekken viel, hebben zij het in elk geval niet als eerste gezien.
Daar komt bij dat de klachten over antivirusproducten op Android ook niet gering zijn: systemen worden merkbaar trager, de apps gebruiken vaak tamelijk veel geheugen, de batterij gaat merkbaar minder lang mee, en dan zijn er nog de ‘false positives’: onnodige paniek doordat de programma’s alarm slaan bij apps die ‘verdacht gedrag’ vertonen.
Wat bijdraagt aan het gevoel van onveiligheid is dat de Android Market, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apples App Store, nagenoeg volledig open is, en bovendien bepaald niet de enige plaats of manier is om apps op een Android-telefoon te installeren. In december 2009 stond korte tijd een Phishing-app in de Android Market. Het zijn juist dat soort vormen van social engineering die veel gevaarlijker zijn (want vaak moeilijk machinaal te herkennen) dan de daadwerkelijke virussen. Ondanks dat Android vele malen veiliger is dan een standaard desktopsysteem, blijft het dus opletten voor gebruikers – ook als ze antivirus-software hebben geïnstalleerd.
Conclusie

Hoe verleidelijk het ook is de verantwoordelijkheid voor een veilige smartphone uit handen te geven, de werkelijkheid is dat noch het besturingssysteem, noch speciale antivirus-apps het gebruik van zo’n telefoon honderd procent veilig maken. Wat wel duidelijk is, is dat antivirus-apps serieuze nadelen hebben, terwijl hun effectiviteit nog niet echt overtuigend is bewezen. De kans dat je daadwerkelijk met een virus wordt geconfronteerd is in elk geval vele malen kleiner dan de kans dat reguliere apps toegang krijgen tot gegevens waar ze (in theorie) allerlei narigheid mee zouden kunnen aanrichten.
Het punt is dat een app nooit volledig in staat zal zijn een gebruiker te beschermen tegen zijn eigen onveilige gedrag. De huidige antivirus-apps voor Android doen op dit moment niet heel veel meer dan de gebruiker wijzen op mogelijke gevaren – maar die aanwijzingen krijg je ook al bij de installatie. Als je wilt voorkomen dat malware op je toestel terecht komt, installeer dan geen apps waarvan de herkomst onzeker is. Bij twijfel kun je ze desnoods eerst door een online virusscanner laten controleren. De antivirus-apps die op dit moment worden aangeboden, bieden vooral schijnveiligheid tegen een veel te hoge prijs.
Bron:computerworld.nl
 
Laatst bewerkt:

cve

Medewerker
Forumleiding
Ik heb op mijn android phone avast free staan, dus als ik het goed lees ben ik niet beter beschermd nu als voor die app erop stond. Dus kan ik die app eigenlijk gewoon verwijderen en verder gaan zoals ik bezig ben. Ik lees altijd alles goed voor ik een app installeer.
Het is inderdaad heel onduidelijk of het allemaal wel werkt en of het daadwerkelijk iets doet of niet.
 

Qtex

Beheerder
Forumleiding
Admin
deels heb je gelijk de avg of eender welke anitvirus programma die jij op je android installeerd zal niet de android zelf beveiligen .....
deze dient eerder om de ontvangen mails ...gedownloade progjes te scannen voor al leer je deze ook maar opent.
 

morjos

PCT Lid
Onder het motto "voorkomen is beter als genezen" en "baat het niet, dan schaad het niet" heb ik AVG Free op mijn Samsung S4 mini geinstaleerd.

Anderzijds : cyber-criminelen zijn ook geen uilen, dus de steeds groter wordende "markt" van Android en Linux zal door deze misdadigers ook bestreken worden.
Ik gebruik op mijn PC een dualboot van Win7 en Ubuntu 12.04, waarbij ik Ubuntu meestal gebruik voor internet-bankieren en torrents.

Ik voel me bij Ubuntu nog redelijk safe, maar hoe lang nog ????

Groetjes
 

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Er is volgens mij ook nog een groot verschil tussen toestellen die "geroot" zijn, en die dit niet zijn. Is zo'n beetje te vergelijken met administrator rechten te hebben op je Windows account of niet. Een device dat geroot is, is normaal gezien kwetsbaarder voor een virus en de gevolgen daarvan.
Komt daarbij het open karakter van Android, wat je weinig zekerheid geeft over de mogelijke bijwerkingen van een bepaalde applicatie. De gebruiker geeft dikwijls (altijd) de nodige rechten voor een geinstalleerde app wanneer dit gevraagd wordt.
Ik had men smartphone een week toen ik men eerste virus binnenhaalde. Dus zo klein is die kans niet. Gevolg van het downloaden van een LED light app voor Android, van de Google marketplace (Google Play)! Een goede AV applicatie heeft wel degelijk nut. Als ik er eentje mag aanraden; Sophos. Gratis te gebruiken voor smartphones.
 

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin
Ja een toestel dat geroot is is niet meer veilig, dit is ook zo bij een iphone dat jailbreak is. Mijn mening is doe niet mee om je android hacken en iphone.
 

Grominet

PCT Lid
Zelfs een "maagdelijk" en geüpdate toestel blijkt een mogelijke magneet te zijn voor malware, doeltreffende bescherming is dus zéér zeker geen overbodige luxe.
 

cve

Medewerker
Forumleiding
Ddragon80, root doet op zich niets aan de beveiliging of het ontbreken ervan. Enkel als je dan regels ivm beveiliging gaat gaan wissen is het inderdaad zo dat je dan kwetsbaarder bent. Maar op zich maakt root je niet kwetsbaarder. Ik leer met mondjesmaat hier en daar wat programeren en dan heb je root nodig, maar onveiliger word mijn tabletje er niet van. Mijn AV en firewall hebben geen enkel probleem met root.
 

pctiss

PCT Lid
na het lezen van deze review heb ik de nieuwe norton security gekocht lekker handig want die kan zowel op mijn android telefoon als op mijn computer. En als je apple hebt kan die daar ook op
 

WaWa

Medewerker
Forumleiding
Ik heb AVG free op mijn Android - en dat doet het voorlopig. En op mijn Pc'ke nog steeds trouw aan Emsisoft.

Voilà dat is het dan,

WW
 

cve

Medewerker
Forumleiding
Norton is altijd wel al goed geweest, maar o zo een moeial. Daar hou ik helemaal niet van. Is ook heel erg gekend om het heel erg vertragen van je systeem, weet nie hoe hij het doet op android, maar Norton komt bij mij er niet snel in, alleen al omdat er heel goede gratische varianeten zijn.
 

Truip

PCT Lid
AVG geeft bij mij aan dat er nooit virussen zijn (als ik alles laat scannen), kan mooi zijn, maar lijkt mij nooit het geval dat er totaal geen virussen op je mobiel zitten?
 
Bovenaan Onderaan