Computer opkuisen in Xp

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin
De tijd dat iemand een computer thuis `zo maar' kon gebruiken, is voorbij. Iedereen die een computer gebruikt die gekoppeld is aan het Internet (ook als is dat maar zo nu en dan het geval), moet zo'n computer basaal onderhouden.

Vrijwel altijd betekent onderhoud het `updaten' van software. Wanneer verouderde software in een computer is geïnstalleerd, dan is zo'n computer praktisch open toegankelijk voor hackers. Illegaal gebruik van uw computer is dan het gevolg: uw computer kan dan worden gebruik om er illegaal gekopieerde software of muziek of pornografisch materiaal mee te verspreiden. Ook kan uw computer worden gebruikt als tussenstation voor een inbraak in weer andere computers.

Maar uw computer is en blijft uw computer. Het kan erg lastig zijn om aan justitie en politie uit te leggen waarom uw computer voor dergelijke illegale activiteiten wordt gebruikt.

Daarom volgen hier enige aanwijzingen die kunnen helpen voorkomen dat uw computer wordt gehacked. Uiteraard kunnen aan het opvolgen van deze garanties geen rechten worden ontleend:
 • Zorg ervoor dat u uw belangrijke documenten en data regelmatig bewaart op een afzonderlijk medium: gebruik hiervoor diskettes of (re)writable CD's.
 • Controleer altijd of de gemaakte backup zelf door uw computer kan worden gelezen: het is erg sneu wanneer je een backup nodig hebt, maar de backup zelf blijkt niet te kunnen worden gelezen.
 • Zorg ervoor dat de backup is gemaakt voordat uw computer is gehacked. Zodra er is ingebroken in uw computer zijn alle de bestanden in uw computer verdacht, en dienen ze te worden vervangen door nieuwe, verse bestanden.
 • Open nooit zomaar e-mail attachments.
 • Installeer een goede virus scanner, en update de virus-definities die door de virusscanner worden gebruikt regelmatig. Regelmatig is wekelijks.
 • Regelmatig worden door Microsoft security patches gepubliceerd. Security Patches Werken Absoluut Niet
 • Een personal firewall kan u helpen te voorkomen dat ongewenste informatie via `sluiproutes' uw computer binnenkomt of verlaat. Het gebruik van een firewall gaat het bestek van deze pagina, die tenslotte over basaal onderhoud gaat, enigszins te boven. Neem desgewenst hier op het forum contact op voor nadere informatie over het gebruik van een firewall.
Het is verstandig de hier gegeven adviezen op te volgen, maar waarschijnlijk zijn er nog meer, tot nu toe niet ontdekte zwakheden in de beveiliging van Windows-XP.
Het opvolgen van de hier gegeven adviezen betekent dus niet dat kan worden gegarandeerd dat uw systeem dan ook helemaal beveiligd is tegen hackers.
De adviezen kunnen er echter toe bijdragen dat uw systeem lastig(er) te `kraken' is, waardoor uw computer wellicht minder interessant voor hackers wordt.

Wanneer uw computer ondanks uw goede inspanningen toch wordt gehackt: geen paniek!.

Doe in dat geval het volgende:
 • Verbreek de verbinding met het Internet
 • Maak, als u dat nog niet had gedaan, een backup van uw belangrijke documenten en data (zie het begin van deze pagina);
 • Formatteer uw hard-disk: deze mogelijkheid wordt u geboden door uw Windows-XP CD-ROM
 • Installeer Windows-XP opnieuw
 • Her-installeer uw backup
 
Bovenaan Onderaan