Eniac 1946

Status
Niet open voor verdere reacties.

Lana

Niet meer actief
Naam: ENIAC (ELECTRONIC NUMERICAL INTEGRATOR AND COMPUTER)
Gemaakt in: 1946
Gemaakt door: U.S. ARMY AND MOORE SCHOOL OF ENGINEERING, UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA
Prijs: $500,000
Memory: 20 TEN-DIGIT NUMBERS

Dit apparaat werd voltooid begin 1946. Na de atoombom op Nagasaki's eindigde de Tweede Wereldoorlog.
Elk nieuw wapen moest een nieuw boekje krijgen van tabellen met duizenden mogelijkheden die gevaar konden opleverende. Deze tabellen met berekening waren tijdrovend om met de hand te maken.
Het maken van een machine die deze menselijke berekeningen kon vervangen, zou het ontwikkelen van nieuwe wapens versnellen.
Zo interessant als de ENIAC was, was het misschien wel het meest belangrijke prototype voor die tijd.
Deze enorme machine van 30 ton kostte bijna 500.000 dollar en bestond uit 19.000 radiobuizen.
De elektronische Numerical Integrator and Computer (ENIAC) , was een product van de Tweede Wereld oorlog en het was in dit tijd een uitdaging om de tegenstander technologisch te overtreffen.
Terwijl het Manhattan Project koortsachtig werkte aan de atoom bom was men aan de Universiteit van Pennsylvania Moore School of Engineering met andere ontwikkelingen bezig.
De jonge elektrotechnisch ingenieur J. Presper Eckert, natuurkundige John Mauchly, Amerikaanse leger kapitein en ballistiek deskundige Herman H. Goldstine, en later, de beroemde wiskundige John von Neumann maakten een bijzondere machine van veertig afzonderlijke 8 feet hoge rekken, achttienduizend buizen, tegen een kostprijs van ongeveer vijfhonderd duizend dollar.
De impuls voor het maken van een machine voor belangrijke berekening was noodzaak om afvuur tabellen om te rekenen en ballistische trajecten te maken.

Een werkend model ïnspireerde de makers om na te denken over wat ze het beste doen konden doen in hun volgende projecten. De EDVAC en de UNIVAC.
De ENIAC kon geen programma's opslaan. Elke keer als er een nieuwe taak vereist was, moest de machine opnieuw fysiek worden geconfigureerd zodat het werd duidelijk dat er een methode nodig was om programma’s op te slaan.
Vanuit EDVAC kwam een rapport van von Neumann over het opgeslagen programma concept dat ontstond uit de ENIAC en EDVAC Het werk dus van Eckert en Mauchly.
Alles bij elkaar vormde dit werk de logische basis voor de computer zoals we die vandaag kennen.


Documentatie


1.png


1.jpg


2.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


7.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan