Status
Niet open voor verdere reacties.
Ook mensen die van nature eerlijk zijn, hebben de onbedwingbare neiging om te liegen wanneer de situatie hen die mogelijkheid biedt. Dit blijkt uit een reeks experimenten met valsspelen aan de Harvard Business School, MIT, Princeton, UCLA en Yale. De studie toont onder meer aan dat de pakkans niet gerelateerd is aan de mate waarin gefraudeerd wordt.

Vreemd genoeg blijkt dat wanneer de deelnemers aan de experimenten herinnerd werden aan de spelregels of aan hun ethische standaarden en gedragscodes, het aantal fraudes terugviel naar nul. Worden deelnemers aan de spellen echter uitbetaald in fiches die daarna in echt geld verzilverd kunnen worden, dan verdubbelt het aantal fraudes.

De uitkomsten van het onderzoek leiden tot verschillende conclusies. De eerste is dat het leeuwendeel van de mensen met een klein contextueel duwtje in de rug geneigd is om een beetje te frauderen - ongeacht het risico betrapt te worden. Is die pakkans nagenoeg afwezig, dan blijken mensen niet ineens veel meer te frauderen of te liegen. Er is dus een ethisch mechanisme werkzaam bij veel mensen. Ten slotte hebben mensen een groot vermogen om fraude goed te praten en te rationaliseren (en frauderen ze dus meer) wanneer er geld in het spel is. ;!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan