Internet onderweg

Status
Niet open voor verdere reacties.

Lana

Niet meer actief
Internetten onderweg kan via een wifi-hotspot (een draadloos netwerk van een luchthaven, hotel of café), via een mobielnetwerk (zoals 3G/UMTS), of achter de computer van een internetcafé. Alle drie hebben zo hun risico’s en aandachtspunten.

1. Wifi-hotspots: extra opletten

Tip: regel extra beveiliging
Veel wifi-hotspots zijn slecht of helemaal niet beveiligd. Het gevaar is dat anderen jouw verbinding kunnen afluisteren en bijvoorbeeld wachtwoorden onderscheppen. Probeer de hotspotverbinding van een extra beveiliging te voorzien. KPN biedt (als enige hotspotaanbieder) een gratis ‘virtual private network (VPN) oplossing. Zie www.hotspotsvankpn.com onder de optie ‘Veilig internetten’. Nota bene: KPN biedt specifieke instructies voor installatie onder Windows XP, Vista, 7, Apple MacOS en iPhone en iPad.
Check: gebruik beveiligde websites (https)
Let erop dat je bij het gebruik van hotspots zoveel mogelijk gebruikmaakt van beveiligde websites, met https in het webadres (de s staat voor secured of beveiligd). Websites zetten de beveiliging vaak zelf aan of het is een optie. De Firefox-uitbreiding Https Everywhere (https://www.eff.org/https-everywhere) zet de beveiliging automatisch voor je aan.
Log netjes uit
Na het gebruiken van een veilige website (dus met https-adres), moet je in de website kiezen voor uitloggen. Dan wordt je persoonlijke sessie met de website afgesloten en kan deze niet worden gekaapt door een hacker die met je ‘meesurft’.

2. 3G/UMTS: duurder maar veilig
Mobiel internet via 3G (UMTS) netwerken is duurder en vaak langzamer, maar wel veiliger, want het dataverkeer is altijd versleuteld. Ga je bankieren of onlinewinkelen, dan kun je overwegen dat via 3G te doen en niet via een hotspot. In het buitenland is 3G nog altijd duur maar de situatie begint iets te verbeteren. Providers moeten volgens een nieuwe wet een sms sturen als je voor €59,95 hebt gebruikt binnen de Europese Unie. Reken op enkele euro’s per MB binnen de EU en €10 tot €20 buiten de EU.

3. Internetcafé: niet doen
De minst veilige plek om te internetten is een computer van een internetcafé. Zulke kroegen en restaurants met 'leencomputers' kom je nog volop tegen in het buitenland. Je hebt geen idee van de veiligheidsmaatregelen en de ‘gezondheid’ van de computer waar vele mensen voor jou gebruik van hebben gemaakt. De kans bestaat dat de pc besmet is met een virus dat ongemerkt wachtwoorden en andere zaken onderschept.

Bron: Consumentenbond.nl
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan