Schijfbeheer

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin

Schijfbeheer is een systeemhulpprogramma in Windows XP voor het beheren van de schijfstations en de volumes, of partities, die ze bevatten. Met Schijfbeheer kunt u schijven initialiseren, volumes maken en volumes formatteren met de FAT, FAT32 of NTFS-bestandssystemen. Schijfbeheer stelt u in staat om de meeste taken die met de schijven te maken hebben, uit te voeren, zonder het systeem uit te hoeven zetten of gebruikers te onderbreken. De meeste configuratiewijzigingen zijn onmiddellijk van kracht. Het is daarom nog steeds zeer belangrijk om van alle belangrijke gegevens een back-up te maken, voorafgaand aan iedere schijfbeheeractie.​De snelste manier om toegang tot Schijfbeheer te krijgen:
  1. Klik met de secundaire muisknop op het pictogram Deze computer op het bureaublad.​
  2. Klik in het snelmenu op het item Beheren.​
  3. Klik op de Computerbeheeroptie Schijfbeheer.​Menu's die toegankelijk zijn met de secundaire muisknop, geven de taken weer die u op de geselecteerde schijf kunt uitvoeren, en wizards leiden u door het maken van partities of volumes en het initialiseren of converteren van schijven.


De wizard Nieuwe partitie

Om een nieuwe partitie te maken, verwijdert u eerst de bestaande. Klik in Schijfbeheer met de secundaire muisknop, en selecteer Nieuwe partitie om de wizard Nieuwe partitie te starten.


Opmerking: Het is mogelijk om meerdere primaire partities op een station te hebben.

Nadat u een partitie heeft gemaakt en geformateerd, moet u hem activeren voordat u hem kunt gebruiken. Dit doet u als volgt: klik op de partitie met de secundaire muisknop en klik op de optie Partitie als actief markeren.

 
Bovenaan Onderaan