Windows 10 laptop steeds op 99% processor

Status
Niet open voor verdere reacties.

Jdr

Steunend lid
Vip Lid
Hallo
Ik heb een oude laptop Toshiba Satellite essential. Hd=500GB type SSD en het systeem draait op Windows 10. Ram geheugen eerder klein (6GB DDR3)
De laptop is quasi onbruikbaar want de processor staat altijd op 99%.
De Windows update host verbruikt het meest(40 tot 55%) maar de download vd updates blijft op 10% staan (in Windows update)
Begin te denken dat de processor voor W10 ongeschikt is (AMD essential) en het werk niet aankan.
Weet iemand raad?
Grt-Jdr
 
Zoals reeds vermeld, laat hem eens een dag of nacht, of zelfs 24-48u, verbonden met internet op staan.
Voor zo'n oud toestel zou je niet echt extra drivers moeten installeren omdat de standaard drivers voor windows meestal voldoende zijn.
Vooral storage (opslag, hdd, ssd...) werken vaak best met standaard windows drivers. Wil je extra functies (bv SSD) dan kan je die natuurlijk altijd bij de fabrikant ophalen.
10j Is wrs ook al "legacy", zal je wrs ook niet veel "up2date" drivers voor vinden en installeert windows wrs al de laatste versies.
(Legacy betekent dat het oud is en niet meer wordt bijgwerkt, bv software of zoals in dit geval drivers = ook software)

Als alles ge-update is en nog steeds langzaam, waarvoor wil je hem gebruiken?
Als het wat surfen, streamen of andere basistaken is kan je eventueel een linux, bv Mint, of een andere voor low-end systemen (oude tragere computers) gebruiken.
Heb het een paar keer geïnstalleerd bij computerleken waar ik dan als experiment een dual boot met windows 10 en Linux Mint, omdat windows gebruikers daar meestal wel hun weg in vinden. Er werd ook afgesproken van het echt ook te proberen.
Werd telkens toch voor linux gekozen omdat het echt wel sneller opstartte en vlotter werkte.
("Een paar keer" was letterlijk slechts 2x ;) weet het, niet echt een referentie maar als zelfs 2 computeranalfabeten er toch voor kiezen...)

En nee, ik ben (nog) geen linux gebruiker, specialist, of...
Besef gewoon als je oude langzamere toestellen nog wil gebruiken het soms toch een betere keuze is tenzij je natuurlijk echt specifieke windows software waar geen Linux alternatief voor is wil gebruiken. Voor de meeste applicaties zijn die er ondertussen wel.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb er geen ervaring mee, maar ik lees hier en daar ook wel dat er een Windows 11 Lite versie bestaat. Op Youtube heb ik eens een filmpje erover gezien die de lite op een oudere laptop had gezet. Die werkte volgens zijn zeggen sneller. Die Lite versie haalt bv. cortana en xbox dingen uit Windows, maar wat dit te maken heeft met een snellere OS is mij nog zeer de vraag. Wat na een update? Krijg je dan die verwijderde zaken terug, of date die Lite versie up? Dat vind ik nergens terug. Ik heb zelf een laptopje met een Intel core i5 2450M dat is een dual core met 4 treads, dus niet bepaald een snelheidswonder, maar die doet de taken zoals TS aangeeft wel prima. Juist Teleslet mag in plaats van nog maar eens op te slaan ervoor zorgen dat het internet een beetje deftig begint te werken. Sinds hun overstap naar nieuwe apparatuur werkt het voor geen meter. Vallen we vaak voor enkele uren zonder internet.
 
Ik heb zelf een laptopje met een Intel core i5 2450M dat is een dual core met 4 treads, dus niet bepaald een snelheidswonder, maar die doet de taken zoals TS aangeeft wel prima.
Dat kan heel goed. Het laptopje van cve is 2 tot 3 jaar ouder dan de laptop van Jdr, maar de processor in de laptop van cve is een stuk krachtiger dan de AMD E1-2100 processor in de laptop van Jdr.
Hier worden die twee processors met elkaar vergeleken: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-2450M-vs-AMD-E1-2100-APU/2815vsm7613

De AMD E1-2100 is echt een zeer zwakke processor.
 
Die lite versies worden dmv scripts getuned, bv een hele hoop niet nodige services uitgeschakelt, en zoals je zelf zegt bepaalde zaken uitgehaald.
Kan je eventueel ook zelf aanmaken.

m$ Gaat nu mogelijk zelf (als de berichten waar zijn) met een "Lite" versie komen. Maar zelfs dan die AMD snel genoeg is...
@porrelaar Is me voor. Die AMD is idd zeer zwak, de i5-2450m is +4x sneller.
Denk er echt niet veel aan te doen is.

Als TS het toestel wil blijven gebruiken en het maar voor basic dingen is, mss toch eens een Linux Lite zoals bv Lubunt, Linux Mint XFCE, Puppy linux (zeer licht) proberen.
Kan je zonder installatie altijd eens testen vanaf CD/DVD of USB.
Opstarten zal uiteraard langer duren dan vanaf interne SSD maar eens opstart wrs toch vlotter.
Of als 2de optie met multiboot op SSD installeren.
 
Of als 2de optie met multiboot op SSD installeren
In de startpost schreef Jdr: "Hd=500GB type SSD"
Is het echt een SSD? Dan heeft Jdr (of eventueel een vorige eigenaar van deze laptop) die SSD er zelf in gezet, want deze laptop werd bij aankoop geleverd met een ouderwetse/traditionele HDD van 500GB, die draait op 5400rpm. Geen SSD dus...
 
Inderdaad, als ik de vergelijking erop nakijk is die AMD chip slecht. Ik denk inderdaad zoals hier al eerder aangegeven of een Lite versie van Windows erop of niet rommelen en meteen een lite Linux distro erop plaatsen, want die AMD chip heeft een turbo clock van 1.0 GHz, wat tergend traag is.
@Aardbei , Mijn laptopje heeft ook een SATA 3 SSD hoor en dan nog eentje van de goedkoopste, een Kingston A400 steekt er bij mij in. Dat werkt al stukken sneller als de HDD die er vroeger in stak.
 
euh ??? Hosts-bestand en CPU belasting ?
Maak je niet de vergissing het onderscheid tussen het hosts-bestand van Windows (waar je link hierboven overgaat) en de host-processen van een draaiende Windows, zoals te zien in Taakbeheer, niet te kennen ?

Hosts-bestand en zijn inhoud genereert immers géén (zero) CPU maar wordt enkel gebruikt voor de 'vertaling' van webadressen.
Ik zie overigens géén bijdrage hierboven waarin TS naar die host-processen en hun CPU-belasting verwijst ...
 
excuses. Ik denk dat hij dit bedoeld:

1713870019811.png


dit kan dan een oplossing zijn :

Geen CCleaner gebruiken dat bij 5 staat aangeven! (dat vern**kt je systeem)
 
Je gist maar wat hé. Daar is niemand mee geholpen en het is gevaarlijk voor onze bezoekers....
Je best beperken tot zaken waar je werkelijk iets van afweet ... en die zijn er ! Dat weten we uit ervaring.

Dit process is gewoon standaard in Windows en komt maar in aktie als het nodig is, voor het opvolgen van allerlei taken. Windows gebruikt zo'n 'host processen' voor alle processen/apps die géén eigen proces hebben, maar aangesproken worden door de kernel van Windows.

Je voelt het al : afblijven is de boodschap als je wil dat je Windows installatie blijft werken.
 
Ik heb dit zelfde probleem gehad, kon er niks mee, laptop opnieuw geïnstalleerd met w10 probleem opgelost.
Als het defecte hardware is gaat een verse installatie niet helpen.

Vandaar met bv een live Linux of Windows vanaf USB opstarten en wat filmpjes, demos, games, benchmark of... starten.
Dan weet je al snel of het hard- of software is voor je alles gaat wissen en herinstalleren.

komt echter wel weinig reactie op?
Zo kunnen we onze natte vinger nog vaak in de lucht steken en van alles voorstellen...
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan