Afkortingen zijn alom aanwezig bij een Smartphone, maar wat beteken ze nu?

Status
Niet open voor verdere reacties.

cve

Medewerker
Forumleiding
Wat betekenen de afkortingen die je bij een Smartphone kan vinden?

NFC:
NFC betekend Near field communication. Dit is een draadloze manier om kleine hoeveelheden uit te wisselen binnen een straal van 10 cm. De NFC chip die in jou Smartphone zit communiceert met een ander NFC apparaat zoals betaalsystemen of Smartphones die ook uitgerust zijn met een NFC chip. Het enige wat je hoeft de doen is met je Smartphone een ander NFC apparaat aan te raken. Je kunt dan meteen informatie uitwisselen, zoals het uitvoeren van een betaling of het uitwisselen van foto’s of andere bestanden tussen 2 Smartphones. Je hoeft ook geen wachtwoord in te voeren zoals bij WiFi. Dit is ook niet te vergelijken zoals bij Payconiq waarbij een QR-code wordt gebruikt om een transactie te kunnen verrichten.
Als je een nieuw toestel kiest raad ik je aan om ervoor te zien dat NFC chip aanwezig is in je toestel, ik denk immers dat dit de toekomst is.

VoLTE: VoLTE staat voor Voice over LTE of 4G. VoLTE betekend dus kortweg bellen via 4G of LTE.
Wat zijn de voordelen van VoLTE?
Je oproep start sneller, de geluidskwaliteit is veel beter
Dankzij VoLTE kan je tegelijk bellen en surfen aan 4G snelheid. Dat is vooral handig als je aan het bellen bent met oortjes en tegelijk bezig bent met surfen op het net. Ook is het handig als je een oproep krijgt en je bent aan het navigeren met Waze bv. Dan verliest je navigatieapp niet de verbinding.
Ik raad je dus aan op te zien of deze functie op je nog nieuw te kopen toestel aanwezig is. Het is een echte meerwaarde aan je Smartphone.

OIS: OIS staat voor Optical Image Stabilisation. Dat betekent dat het objectief is uitgerust met een optische beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd. Zo heb je minder wazige foto’s en bij filmen schokt je beeld niet zo hard.
Dit is een niet te versmaden meerwaarde als je van fotograferen met je Smartphone houdt. Indien je graag veel foto’s neemt met je Smartphone kan dit een meerwaarde voor u betekenen.

EIS: EIS staat voor Electronic Image Stabilization. Dit is een andere manier als bij OIS om minder wazige foto’s te hebben en bij filmen minder schokkend beeld te hebben.
In tegenstelling tot bij OIS is dit een electrische stabilisatie en geen effectieve stabilisatie door middel van hardware. Dus kan je camera op zich minder dik zijn waardoor je toestel dunner kan zijn als met een OIS uitgevoerde lens. Het nadeel van deze manier van stabilisatie is dat slechts 90% van je beeld van stabilisatie kan genieten. Je krijgt dus een foto die van mindere kwaliteit is als dat je zou hebben met een OIS stabilisatie. Dit is dus een minder goede oplossing, goedkoper ook, maar nog steeds wel veel beter als geen stabilisatie.
Dit is een meerwaarde aan je toestel, maar een minder goede oplossing als OIS. Maar beter deze manier van stabilisatie als geen stabilisatie.

PDAF: PDAF betekend Phase Detection Autofocus. Dit is een meer nauwkeurige methode van fase detectie. PDAF is een actieve AF en maakt gebruik van verschillende methodes zoals ultrasoon of infrarood. Hiermee bepaald de Smartphone heel nauwkeurig de afstand tussen de camera en het onderwerp. Er wordt een puls (infrarood of ultrasoon) uitgezonden door de Smartphone camera en die botst op het voorwerp en weerkaatst die dan terug naar de Smartphone. Aan de hand van de tijd die die puls nodig had om heen en weer te komen naar de camera van je Smartphone te meten. Het systeem heeft iets weg van de methode die vleermuizen gebruiken bij het vliegen. De vleermuis zenden geluid uit en op basis van de weerkaatsing weten ze precies wat er zich voor is van objecten.
Dit is bij de fotoliefhebber een niet te versmaden meerwaarde aan hun toestel. Diegenen die veel foto’s maken met hun smartphone kijken dus best of deze manier van focussen aanwezig is op hun nieuw te kopen toestel.

Quad pixel technologie:
Quad pixel technologie is een sinds kort nieuwe manier om tot mooiere foto’s te bekomen. Quad pixel technologie is eigenlijk 4 kleinere pixels op 1 grote te plaatsen. Meestal wordt hier voor 48MP lens gekozen als grote pixel en dit word dan 4 x 12 MP die worden samen gevoegd tot 1 foto van 12 MP. Het getal van de grote pixel moet dus deelbaar zijn door 4. Door in feite 4 verschillende foto’s van hetzelfde object simultaan te nemen en die dan samen te voegen tot 1 foto kan men eigenlijk de kwaliteit makkelijk verbeteren. Dit worden 4 camera’s in 1 eigenlijk die elk een foto nemen op hetzelfde moment, maar die worden dan samen gevoegd tot 1 foto. Waar de ene foto te kort schoot kan een andere die dat dan aanvullen tot 1 mooier geheel dan met een singele lens van 12 MP. Dit proces wordt digitaal en softwarematig verwerkt in je Smartphone. Hierbij moet je dus ook beseffen dat zo een foto meer tijd in beslag neemt dan met een singele lens. Deze technologie wordt meestal wel in duurder toestellen gestoken die dan ook meer RAM en een hogere snelheid van processor hebben, waardoor dit niet echt veel langer duurt als met een singele lens camera.

WLAN: WLan betekend Wireless LAN wat eigenlijk zoveel betekend als WiFi. Dit is dus een draadloze verbinding met het internet waarbij hardware nodig is om een verbinding te kunnen maken door middel van een router of dergelijke.
Dit is dus iets wat eigenlijk altijd op een Smartphone aanwezig is.

Bluetooth: bluetooth is een standaard draadloze verbinding op korte afstand. Hiermee kan je communiceren tussen 2 of meerdere apparaten omdat deze technologie point to multipoint werkt. Dus je Smartphone kan tegelijk met meerdere apparaten verbonden zijn via Bluetooth.
Bluetooth is ontwikkeld door een Nederlander Jaap Haartsen en dit werd onwikkeld in Emmen een dorp in de provincie Drenthe. De naam Bluetooth komt van een Vikingleider Harald 1 van Denemarken ook wel Harald Blauwtand genoemd. Het logo is een combinatie van 2 letters H & B dus van Harald Blauwtand in het Runenschrift.
Bluetooth werkt op de 2,4 GHz band en kan wereldwijd worden gebruikt.
Deze manier van draadloos verbinden werd al in 1994 ontwikkeld voor Ericson die van al die bedrading af wou om met tal van toestellen een verbinding op te kunnen bouwen tussen toen nog een gewone GSM en een draadloze koptelefoon bv.

GPU: GPU betekend Graphics Processing Unit. Wat zoveel betekend als de grafische processor. Dit is dus u videokaart op je Smartphone. Deze zorgt voor je beeldweergave op je Smartphone. Dit is voornamelijk belangrijk bij het bekijken van filmpjes en games.

CPU: CPU is dus het kloppend hart van je Smartphone want dit is je Processor. Hoe sneller je processor, hoe vlotter dat je Smartphone zal werken.

RAM: RAM zie je ook in je PC zitten en betekend Radom-acces Memory, wat zoveel betekend als geheugen met willekeurige toegang. Is een geheugen waarvan iedere gehugenplaats even snel toegankelijk is. RAM kan in willekeurige volgorde data uit het geheugen lezen.

AMOLED scherm: Wat betekend AMOLED: Active-Matrix Organic Light Emitting Diode. Een hele boterham vol dus. Een AMOLED scherm bestaat een een matrix van OLED pixels die verwerkt zijn in tft’s (thin film transistor). De OLED pixels geven licht bij activering, 2 tft’s controleren de helderheid van de pixels en dus het scherm. Het grote voordeel van een AMOLED scherm is dat zwart GEEN elektriciteit kost en dus niets vraagt van je batterij waardoor zwart dus echt zwart is op je scherm. Deze schermen zijn dus zuiniger als IPS LCD schermen, geven een mooiere kleurwergave en zwart is echt zwart. Dus veel meer voordelen tegenover een IPS LCD scherm.
Op duurdere toestellen krijg je soms een Super AMOLED scherm en dat gaat nog een stap verder als het gewone AMOLED of OLED scherm.
Een super AMOLED techniet dat door Samsung is ontwikkeld bied het verschil in de touch laag ( de laag die de aanrakingen op het scherm detecteert) In tegenstelling tot een AMOLED scherm waar de touch laag op het scherm word geplaatst krijgt een Super AMOLED de touch laag IN het scherm geplaatst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan