Groeit je Thunderbird installatie ook steeds aan ?

Status
Niet open voor verdere reacties.

PhilipV

Beheerder
Forumleiding
Admin
Thunderbird.png


Dat is standaard bij Thunderbird en we leggen je uit hoe dat komt. Het antwoord is : Compacteer je mail-folders !
Lees verder waarom en hoe je dat best doet...

Compacteren van folders

Hetgeen volgt is niet van toepassing op installaties die geconfigureerd werden om het Maildir storage formaat te gebruiken.
Normaal gezien gebruik je echter MBOX. Maildir, in tegenstelling met MBOX, stockeert elk mailbericht in een apart bestand en zorgt er bij het verwijderen van berichten ook voor dat die bestanden worden opgeschoond.

Hoe bewaart Thunderbird dan eigenlijk mail berichten ?

Thunderbird stockeert je mails in het MBOX bestandsformaat. Dit komt er op neer dat al je mailberichten uit je folders achter elkaar worden weggeschreven in 1 MBOX bestand. Dit gebeurt in platte tekst en resulteert in één bestand op je harde schijf. Je kan dit bestand terugvinden in de Mail en ImapMail folders binnen je eigen Profiles folder.

Waarom compacteren ?

Door het toevoegen van berichten wordt dat bestand uiteraard groter en groter op je schijf. In tegenstelling met wat je misschien denkt wordt het echter niet kleiner op het ogenblik dat je berichten verwijdert of verplaatst binnen je diverse folders. De oorspronkelijke mail wordt enkel gemarkeerd als 'deleted' en vanaf dan niet meer getoond. Maar is nog wel steeds aanwezig !
De fysieke verwijdering gebeurt enkel als je de folder(s) compacteert.

Door het zo te regelen kan Thunderbird in het dagelijks gebruik veel sneller werken met berichten, maar op langere termijn geeft dit problemen en knaagt het aan de efficiëntie als het bestand gewoon onhandelbaar groot wordt ! Om nu je bestand terug slanker te maken dien je dus je folders uit je mail account periodiek te compacteren.

Er zit overigens een limiet ingebouwd : van zodra je folder groter wordt dan 4 GB, krijg je een waarschuwing te zien : "The folder xxx is full, and can't hold any more messages". Je moet dan berichten wissen of verplaatsen om de folder kleiner te maken, maar je snapt nu ook dat je meer moet doen om de omvang echt te beperken. (Een folder van 1 à 3 GB is werkbaar, beetje afhankelijk van de kracht en prestaties van je PC .

Hoe werkt dat compacteren nu eigenlijk ?

Bij het compacteren van een folder opent Thunderbird het bestaande MBOX-bestand op je harde schijf (vb. je gaat voor de Inbox). Gebaseerd op interne regels van het MBOX mail formaat worden dan de berichten gelezen, één per één.
  • Indien het bericht nog geldig is wordt het gecopieerd naar een nieuw, tijdelijk MBOX bestand, 'Nstmp' genaamd.
  • Indien het bericht werd gemarkeerd als verwijderd of verplaatst wordt het bericht gewoon genegeerd.
Dit proces gaat zo door, bericht per bericht tot het einde van het bestand. Je kan het al raden : het oorspronkelijke bestand wordt verwijderd en het nieuwe bestand neemt zijn plaats in, door een eenvoudige wijziging van de naam. Daarna wordt het indexeringsproces opgestart.

Wanneer gebeurt dit ?

Normaal gezien wordt het proces automatisch gestart (vanaf versie 5 !) van zodra het bestand meer dan 20 MB inneemt op je harde schijf.

Is dit niet het geval of loopt het fout dan kan je het proces manueel opstarten.
  • Voor één enkele folder, klik rechts op de folder en kies 'Compact'.
  • Om alle folders maar meteen te compacteren, kies in menu 'File > Compact Folders'.
Tijdens het proces van compacteren wordt de voortgang afgebeeld in de Status Bar:

2012-10-22-13-52-28-40b0f2.png


Hoe kan ik mijn voorkeuren opgeven voor compacteren ?

In de 'Tools | Options | Advanced | Network & Disk Space' menu, kan je :
  • het automatische proces desactiveren (dit wordt uiteraard niet aanbevolen, want alle verwijderde berichten blijven dan plaats innemen)
  • het triggerpunt van je automatisch proces bepalen : heb je grote volumes aan mails en wil je vermijden dat het proces al te vaak in gang wordt getrapt, plaats dit dan op een hoger triggerpunt.
2012-10-22-13-36-40-8fac2c.png
 
  • Leuk
Waarderingen: Tuts
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan