Firefox

Firefox 111.0

Enkel Leden kunnen Downloaden, maak je gratis Lid.

 
Nieuw

Windows native notificaties zijn nu ingeschakeld.
Firefox Relay-gebruikers kunnen er nu voor kiezen om Relay-e-mailmaskers rechtstreeks vanuit de Firefox-referentiebeheerder te maken. U moet zijn aangemeld met uw Firefox-account.
We hebben twee nieuwe locaties toegevoegd: Silhe Friulian (bont) en Sardinian (sc).
Nieuw

Het is nu mogelijk om bladwijzers, geschiedenis en wachtwoorden te importeren, niet alleen uit Edge, Chrome of Safari, maar ook uit Opera, Opera GX en Vivaldi voor alle mensen die in plaats daarvan naar Firefox willen overstappen!
GPU-sandboxing is ingeschakeld op Windows.
Opmerking: een bug in de populaire X-Mouse Button Control (XMBC)-tool kan ervoor zorgen dat scrollen met het muiswiel niet meer werkt. De auteur(s) werken aan een update. Ondertussen kan scrollen worden hersteld door XMBC opnieuw te configureren: ofwel schakel de optie Scrollwiel scrollvenster onder cursor maken in de algemene instellingen uit, of schakel de optie Scrollvenster onder cursor uitschakelen in als u een aangepast profiel voor Firefox gebruikt.
In Windows kan nu worden voorkomen dat modules van derden zichzelf in Firefox injecteren, wat handig kan zijn als ze crashes of ander ongewenst gedrag veroorzaken.
Datum-, tijd- en datum/tijd-lokale invoervelden kunnen nu worden gewist met de sneltoetsen Cmd+Backspace en Cmd+Delete op macOS en Ctrl+Backspace en Ctrl+Delete op Windows en Linux.
GPU-versnelde Canvas2D is standaard ingeschakeld op macOS en Linux.
WebGL prestatieverbetering op Windows, MacOS en Linux.
Maakt overlay mogelijk van hardware-gedecodeerde video met niet-Intel GPU's op Windows 10/11, waardoor de videoweergaveprestaties en videoschaalkwaliteit worden verbeterd.
Nieuw in Firefox 109.0:
  • Manifest Versie 3 (MV3) extensie-ondersteuning is nu standaard ingeschakeld (MV2 blijft ingeschakeld/ondersteund). Deze belangrijke update luidt ook een spannende verandering van de gebruikersinterface in, in de vorm van de nieuwe extensies-knop.
  • De Arbitrary Code Guard exploitbescherming is ingeschakeld in de hulpprocessen voor het afspelen van media, waardoor de beveiliging voor Windows-gebruikers wordt verbeterd.
  • De native HTML-datumkiezer voor datum- en datetime-invoer kan nu worden gebruikt met alleen een toetsenbord, wat de toegankelijkheid voor gebruikers van schermlezers verbetert. Gebruikers met beperkte mobiliteit kunnen nu ook gewone sneltoetsen gebruiken om door het kalenderrooster en de maandselectiespinnen te navigeren.
  • Firefox-versies in het Spaans van Spanje (es-ES) en Spaans van Argentinië (es-AR) worden nu geleverd met een ingebouwd woordenboek voor de spellingscontrole van Firefox.
Diverse beveiligingsfixes.

Gewijzigd

  • Met ingang van 16 januari zullen Colorways niet langer in Firefox zitten. Gebruikers zullen nog steeds toegang hebben tot opgeslagen en actieve kleurwegen via de menu-optie Add-ons en thema's.
  • Op macOS scrolt Ctrl of Cmd + trackpad of muiswiel nu de pagina in plaats van te zoomen. Dit voorkomt per ongeluk zoomen en komt overeen met het gedrag van andere webbrowsers op macOS.
  • Het gedeelte Onlangs gesloten van Firefox View biedt gebruikers nu de mogelijkheid om url-koppelingen handmatig te sluiten/verwijderen uit de lijst.
  • De berichten over de lege status en grafische onderdelen die in Firefox View voor de secties Tabbladopname en Onlangs gesloten zijn weergegeven, zijn bijgewerkt voor een verbeterde gebruikerservaring.
Gemaakt

Lost een crash op voor sommige gebruikers op Mac OS X 10.12-10.14 tijdens het afspelen van video (bug 1806391).
Lost een crash op die kan optreden bij het beheren van de browsergeschiedenis.

gewijzigd

Het menu-item "Tabs delen apparaten" voor WebRTC bevindt zich nu alleen in het menu Tools op macOS.
Gemaakt

Corrigeert de standaardzoekmachine die wordt gereset bij een upgrade voor profielen die eerder vanaf een andere locatie zijn gekopieerd
Nieuw

Importkaarten, waarmee webpagina's het gedrag van JavaScript-import kunnen bepalen, zijn nu standaard ingeschakeld.
Processen die voor achtergrondtabbladen worden gebruikt, gebruiken nu de efficiëntiemodus op Windows 11 om het gebruik van bronnen te beperken.
De sneltoets Shift+Esc opent nu Procesbeheer en biedt een manier om snel processen te identificeren die te veel bronnen gebruiken.
Verbeterde frameplanning bij belasting; dit verbetert de MotionMark-scores van Firefox aanzienlijk.

Gemaakt

Firefox ondersteunt nu correct kleurcorrigerende afbeeldingen die zijn getagd met ICCv4-profielen.
Ondersteuning voor niet-Engelse tekens bij het opslaan en afdrukken van PDF-formulieren.
De standaardstatus "Alleen weergeven op nieuw tabblad" van de bladwijzerwerkbalk werkt correct voor lege nieuwe tabbladen. Net als voorheen kunt u het gedrag van de bladwijzer werkbalk wijzigen met behulp van het werkbalkcontextmenu.
Diverse beveiligingsoplossingen.

gewijzigd

Firefox ondersteunt nu de WebMIDI API en een nieuw experimenteel mechanisme voor het controleren van de toegang tot gevaarlijke mogelijkheden.
Gemaakt

Er is een probleem opgelost met het betrouwbaar toegang krijgen tot sommige sites in privénavigatiemodus of strikte ETP vanwege anti-adblockers.
Probleem verholpen waarbij kleurbeheer niet beschikbaar was voor sommige gebruikers.
Probleem opgelost met tekstoverlapping in het menu Instellingen voor sommige landinstellingen.
Een incompatibiliteit met de nieuwe Windows 11 22H2 Suggested Actions-functie verholpen die resulteerde in vastlopers bij het kopiëren van telefoonnummerlinks.
Er is een probleem opgelost waarbij de gebruikersinterface van DevTools niet toegankelijk is wanneer een waarschuwingsdialoogvenster wordt weergegeven .
Opgelost in Mozilla Firefox 106.0.5

Lost een crash op die werd ervaren door gebruikers met Intel Gemini Lake-CPU's.
dringende bugfix nood-update
nog geen release notes beschikbaar
Bovenaan Onderaan