08/02 Enorme bosbranden in Australië eisen al leven aan 65 mensen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Het Zuidoosten van Australië wordt momenteel geteisterd door extreem zware bosbranden. Vooral in de staat Victoria zijn al honderden hectaren bos en al zeker 640 huizen in de as gelegd. De dodentol loopt razend snel op en de teller staat nu al op 65. Het Noordoosten van Australië heeft dan weer te kampen met de grootste overstromingen in tientallen jaren.
De autoriteiten spreken van de ergste bosbranden in 25 jaar, die de herinnering oproepen aan 'Aswoensdag'. Op een woensdag in 1983 lieten 75 mensen het leven bij de zwaarste bosbranden van de eeuw in Australië.
65 doden

Nu zijn er al zeker 65 mensen in de vuurzee omgekomen. Vele slachtoffers werden verkoold teruggevonden in hun huizen of in hun wagens toen ze de vlammenzee trachtten te ontlopen. Vooral de staat Victoria wordt enorm zwaar getroffen. De meeste slachtoffers vielen in een dorp boven Melbourne.
Brandweerlui en het leger proberen het vuur met man en macht te bestrijden, maar bij temperaturen tot 47°C is dat een loodzware klus.
Overstromingen

De Australische regering van premier Kevin Rudd heeft al 10 miljoen dollar uitgetrokken voor onmiddellijke noodhulp. Ook buurstaten van de getroffen gebieden bieden hulp aan.
Enkele honderden kilometers noordelijker kampen de bewoners van de staat Queensland dan weer met de zwaarste overstromingen in tientallen jaren, die werden veroorzaakt door de hevige stormen van de afgelopen weken.

Bron:GVA

SIMBA
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan