10/01 België leverde voor 5,4 miljoen euro wapens aan Israël

Status
Niet open voor verdere reacties.
België is de vijfde grootste wapenexporteur van Europa. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische onderzoeksinstelling Groupe de Recherche et d'Information sur la Paix et Sécurité (GRIP).In 2007 stuurde ons land voor 5,4 miljoen aan wapens naar Israël. Frankrijk, Duitsland en Roemenië zijn de grootste leveranciers van Europa.
Dat we voor zoveel geld aan wapens exporteren naar Isräel is geen nieuwigheid. Tussen 2003 en 2007 was ons land al goed voor 23,3 miljoen aan leveringen. In 2005 bedroeg dat cijfer zelfs 14,2 miljoen euro.
Het Brusselse bedrijf Sabca (10 miljoen euro) en het Oudenaardse OIP zijn de belangrijkste leveranciers.
Niet legaal

"Die wapenleveringen zijn niet wettig, aldus Ines Louwagie van Vredesactie. "In principe zijn leveringen aan landen die mensenrechten schenden of die territoriale aanspraak maken op een ander land, verboden of kunnen die zeker worden tegengehouden."
"Dat staat ook zo in onze wapenwet ingeschreven, maar we merken dat er in de praktijk weinig in huis komt van dit verbod op leveringen aan dit soort regimes. We zitten dus met een duidelijke overtreding van de principes die in onze wapenwet zijn ingeschreven."

Bron:GVA

SIMBA
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan