22/12 Kernkabinet vanmiddag bijeen om hete hangijzers aan te pakken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Om 15.00 uur deze middag komt het kernkabinet opnieuw samen om enkele hete hangijzers zoals Fortis, Kauphting en de begroting te behandelen. Dat bevestigde de woordvoerder van premier Yves Leterme. Diens ontslag wordt nog steeds in beraad gehouden door de koning. Mocht de regering-Leterme toch uiteen spatten lijkt Jean-Luc Dehaene de grootste kanshebber voor het nieuwe premierschap.
Lees hier ook: 'Yves Leterme neemt wijze beslissing', het standpunt van redacteur Paul Geudens.
Zondagavond bevestigde de woordvoerder van Yves Leterme dat hij zich tijdelijk terug trekt uit het strijdgewoel, tot zijn naam gezuiverd is. Sindsdien wordt er luidop gepraat over een interim-premierschap van Dehaene, al wil die zelf voorlopig niet reageren. Open Vld voelt zich echter buitenspel gezet en vreest een linkse aanpak onder leiding van 'het Brabants trekpaard'. Ook de Franstalige liberalen van MR hebben ernstige bedenkingen bij Dehaene.
Ontslagnemend premier Leterme wil vooral het resultaat van de parlementaire onderzoekscommissie afwachten. Die moet oordelen of hij goed gehandeld heeft bij het oplossen van de bankencrisis en of hij de scheiding der machten gerespecteerd heeft. Leterme zou zijn zitje in de Senaat wel opnieuw willen opnemen.
Nu wordt het speculeren wie de nieuwe numéro uno wordt van de CD&V en mogelijk de nieuwe premier. Vlaams minister-president Kris Peeters en Kamervoorzitter Herman van Rompuy zeiden eerder al geen interesse te hebben in dat avontuur. Daarom denkt de partij nu aan ex-premier Jean-Luc Dehaene.
Tot juli 2009

Die zou wel oren hebben naar het premierschap, maar hij benadrukt dat hij die functie enkel wil invullen tot de regionale en Europese verkiezingen van juni.
Die wens staat haaks op de eerdere uitspraak van CD&V-voorzitter Thyssen. Die zei eerder dat de regering moest aanblijven tot in 2011.
Te travaillistisch

Open Vld weet niets van een eventuele benoeming van Dehaene. "Wij zijn nog steeds de grote politieke familie en we willen geraadpleegd worden", aldus Bart Tommelein, Open Vld-fractieleider. "Er is niets mis met de persoon van Dehaene, maar hij staat nu eenmaal bekend als voorstander van een travaillistische (rooms-rode) koers. Ons land heeft een sterk beleid nodig. Namen zijn nu niet belangrijk."
Ook MR staat niet te springen om Dehaene de leiding van de federale regering toe te bedelen. Tijdens de regeringsonderhandelingen van vorig jaar kwam het immers tot een vertrouwensbreuk tussen de ex-premier en de partij van Didier Reynders.
De sp.a liet al weten geen zin te hebben om in een nieuwe noodlijdende regering te stappen.
Koning

De vorst dan weer, die zondag Marianne Thyssen ontving, liet weten zijn kerstboodschap uit te stellen tot 24 december om zich ten volle te concentreren op de politieke crisis.
Vrijdag kwamen Leterme en de voorzitters van de meerderheidspartijen bij de koning, gisteren sprak de vorst met ontslagnemend minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) en de voorzitters van Kamer en Senaat, Herman Van Rompuy en Armand De Decker.
Snelle doorstart

Omdat de koning tot hiertoe enkel met leden van de ontslagnemende regering sprak, wordt nog altijd vermoed dat er een doorstart komt met dezelfde meerderheid. De meerderheidspartijen pleiten zelf ook voor dit scenario. Vraag is dan wie de ontslagnemende premier Leterme zal vervangen en hoelang die regering zal aanblijven.
Verkiezingen

In 'De zevende dag' op VRT werd duidelijk dat Open Vld en CD&V het oneens zijn over de termijn van de regering. CD&V heeft al te kennen gegeven dat ze niet te vinden zijn voor nieuwe verkiezingen. Liefst ziet de partij dat de nieuwe regering de hele termijn uitdoet, dus tot de federale verkiezingen in 2011.
De andere meerderheidspartijen zien dat niet zitten. Open Vld en de Franstalige partijen PS, MR en CDH pleiten net voor samenvallende verkiezingen in juni. "Samenvallende verkiezingen lijken me nu de beste oplossing voor ons land", zei Bart Somers in 'De zevende dag'. Open Vld vreest dat er te weinig cohesie is binnen de huidige coalitie.
Bekijk hier een reactie van Open Vld.
De Vlaamse oppositiepartijen sp.a, Groen! en LDD roepen ook op om snel verkiezingen uit te schrijven. Een overgangsregering kan volgens sp.a-voorzitster Caroline Gennez niet en ze wil ook niet in een regering stappen zonder verkiezingen. Bovendien vraagt Gennez dat de verkiezingen vanaf nu altijd samenvallen. Gennez verklaarde in 'De zevende dag' wel dat ze wil samenwerken. Daarmee opent ze eerder gesloten deuren.
Ongehoord

Voormalig sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte vindt het ongehoord dat de koning nog geen enkel oppositielid heeft gehoord. "We zitten met een fundamentele institutionele crisis. Dan is het in een democratische rechtstaat toch normaal dat men naast de meerderheidspartijen ook de oppositiepartijen hoort. Zeker omdat de oppositie ondertussen groter is dan de meerderheid", vertelde Vande Lanotte aan Radio 1.
"Ik vind het merkwaardig dat de oppositie gewoon opzij gezet wordt. Er zijn wel andere meningen dan die van CD&V en Open Vld. Die hebben ook maar één bekommernis. Dat is zo vlug mogelijk herbeginnen en de macht houden", aldus Vande Lanotte.

Bron:GVA

SIMBA
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan