De XP-herstelconsole installeren en gebruiken

Status
Niet open voor verdere reacties.

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin
De XP-herstelconsole installeren en gebruiken

Inleiding :

De herstelconsole is bedoeld om u te ondersteunen wanneer uw Windows-computer niet of niet juist wordt gestart. Wanneer de 'Veilige modus' of andere opstartopties geen oplossing bieden, kunt u , wanneer u uzelf een wat meer gevorderde gebruiker acht, de herstelconsole gebruiken om met behulp van een aantal beschikbare standaardopdrachten fouten te herstellen. Ook kunt u vanuit de herstelconsole stations formatteren, services in- en uitschakelen, gegevens op lokale stations lezen en schrijven (met inbegrip van NTFS-partities) en vele andere beheertaken uitvoeren. De herstelconsole is vooral handig als u uw computer moet herstellen door een bestand te kopiëren van diskette of cd-rom naar de vaste schijf, of wanneer u een service, die u binnen XP heeft uitgeschakeld (waardoor de computer niet meer juist opstart) weer moet inschakelen.
Installatie :

U kunt de herstelconsole op uw computer laten installeren, zodat deze beschikbaar is als u Windows niet meer kan opstarten. U dient 7 Mb vrije ruimte te hebben op C: De herstelconsole zet zichzelf nl. automatisch in het opstartscherm, waar u de keuze krijgt of u gewoon wilt doorstarten naar XP of dat u de herstelconsole wilt starten.

NB. De herstelconsole kan ook rechtstreeks vanaf de XP-CD worden uitgevoerd, wanneer u deze niet op uw harde schijf wilt hebben. Hoe dat werkt staat in de tip van januari 2004.

Installeren op de computer gaat als volgt :

1. Plaats de cd-rom van Windows-XP in het cd-romstation.
2. Klik op 'Start' en klik op 'Uitvoeren'.

3. Type in : S:\i386\winnt32.exe /cmdcons en druk op de <Enter>toets of klik op Ok (waarbij S: de letter moet zijn van uw Cd-romstation – aanpassen aan uw situatie dus)
4. Er verschijnt een Windows-setup-venster waarin u gevraagd wordt of u de herstelconsole daadwerkelijk wilt installeren. Bevestig dat door op Ja te klikken. De kans bestaat dat nu Windows-Update ertussen komt, die een dynamische update wil gaan doen vanaf de update-site van Microsoft . Hier kunt u voor kiezen, maar u kunt dat ook gewoon annuleren, dan zal de installatie van de herstelconsole gewoon vanaf de CD geschieden.

5. Start, nadat de installatie van de herstelconsole voltooid is, de computer opnieuw en heeft een nieuw opstartscherm inclusief de mogelijkheid (indien nodig) de herstelconsole 11op te roepen

Het gebruik :

Het duurt enkele seconden voordat de herstelconsole is gestart.

Er verschijn een genummerde lijst met Windows-installaties. Heeft U maar één geïnstalleerde Windows-versie dan staat er alleen

1. C:\WINDOWS. Eronder de vraag :

Bij welke Windows-installatie wilt u zich aanmelden ?

U moet op de nummertoets (1) drukken voordat u op Enter drukt. Vergeet u dat dan start de computer opnieuw op en moet u opnieuw beginnen..

Vervolgens verschijnt de mededeling : Geef het Administrator-wachtwoord op ٱ

Als u nooit een Administrator-wachtwoord hebt ingesteld drukt u gewoon op de Enter-toets.

Er verschijnt de opdrachtprompt C:\WINDOWS > ٱ (Dit witte invoerblokje blijft steeds.)

Om te weten welke commando's beschikbaar zijn typt u help en wilt u weten wat een commando kan doen en hoe het gebruikt moet worden typt u help commandonaam

bv. help fixboot of help fixmbr .

Voor meer en uitgebreidere informatie kijk in de Microsoft Knowledge Base :

http://support.microsoft.com/?kbid=307654
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan