Status
Niet open voor verdere reacties.

Ivan

Oprichter
Forumleiding
Admin
Een pc is niet meer weg te denken bij een werkplek. Omdat pc's vaak aanstaan en vaak veel herrie maken zijn ze nog erg storend.
In deze cursus behandelen we het bouwen van (of ombouwen naar) een stille pc.​
Allereerst kijken we waar het geluid nou vandaan komt. Een pc heeft componenten die warm worden tijdens gebruik. Denk aan de processor (de grootste warmtebron), de harde schijf, de chipset op het moederbord, het geheugen en de voeding. Om al deze componenten niet te warm te laten worden moeten deze gekoelt worden. Bij de processor gebeurt dit door middel van een koelblok met een ventilator. Een harde schijf wordt gekoelt door de luchtstroom die de casefans (ventilatoren in de kast) maken. De chipset wordt gekoelt met een koelblok, soms met fan, soms zonder. De voeding wordt ook gekoelt met een fan.
En dan nu het stil maken van de pc, we bespreken het stil maken per component.

1) De processor
Oude Pentium 4 processoren verbruiken veel watt. Veel watt is veel warmte. De nieuwe generatie processoren verbruiken een stuk minder. AMD heeft zuinige processoren te koop, bijvoorbeeld de Athlon X2 4850E. Deze processor verbruikt 45 Watt. De huidige Intel processoren zijn ook zuinig. Koop dus een zuinige processor, dit merk je in warmte en op de energierekening.
Zuinige processoren hoeven ook niet zo hard gekoeld te worden als energieslurpers. Een groot koelblok op de processor kan voldoende zijn om de processor te koelen zonder fan op dit koelblok. Let er wel op dat er wel een luchtstroom in de kast aanwezig moet zijn.
Een goede processorkoeler is de Scythe Ninja. Dit is een groot koelblok (let erop of deze wel past in de kast) van 15cm hoog en 11 cm breed. Deze processorkoeler heeft plaats voor een 12cm fan. Het voordeel van een grote fan is dat deze minder hard hoeft te draaien om te koelen en dus minder geluid maakt.
picture.php


De Scythe Ninja in combinatie met een energiezuinige processor zorgt ervoor dat de fan op de koeler zowat altijd uitstaat en dus geen geluid maakt. Dit in samenwerking met Cool 'n Quiet van AMD of Speedstep van Intel. Zorg er dus voor dat deze functie aanstaat. Dit is aan te zetten in het BIOS van de pc.

2) De harde schijf
De harde schijf maakt geluid tijdens het werken. Samsung maakt aardig stille harde schijven. Ook hebben harde schijven een optie om te werken in stille modus. Deze kunt u zetten op silent mode door de volgende handelingen te volgen : link.
Een harde schijf vibreert. De trillingen worden doorgegeven aan de behuizing en dit versterkt het geluid. Om het vibreren tegen te gaan kan de harde schjf in een harddisk silencer geplaatst worden. Deze zijn te koop van verschillende merken. Voor enkele modellen kunt u klikken op de volgende link: link.
Er zijn ook behuizingen, bijvoorbeeld van Antec, die harde schijf ophanging hebben met rubbertjes. Het effect is iets minder als een losse silencer. Let er wel op dat de harde schijf ook iets gekoelt moet worden als deze in een silencer geplaatst wordt.

3) De voeding
Kies voor een pc een stille voeding uit. De stilste oplossing is om te gaan voor een model zonder fan. Dit is ook wel meteen een dure oplossing. Te denken valt dan aan 150 euro, klik hier voor een link.
Er zijn ook stille voedingen met een fan. Ze zijn dan wel niet geluidsloos, maar amper hoorbaar. Een aanrader is de Seasonic S12-330 of de S12-380. Deze zijn 330 Watt en 380 Watt. Let er dus bij de voeding op of deze stil is. Ga ook niet blindelings voor een fanless model, als uw systeem te heet wordt kan dit gevaarlijk zijn.

4) De behuizing
De behuizing is een belangrijk onderdeel voor een stille pc. Een behuizing moet niet van te dun materiaal gemaakt zijn, voldoende koelingsmogelijkheden hebben, zoals plaats voor een 120mm fan, of plaats voor bijvoorbeeld 2 120mm fan's. Een mogelijkheid voor het monteren van een harde schijf in rubbertjes is ook handig. De kast moet op rubberen pootjes staan om vibratie te reduceren. Een goede kast voor een stille pc is de Antec P182. Deze Antec heeft aparte luchtkamers, zodat de warmte goed door de behuizing weggeleid kan worden.
picture.php


De behuizing kan beplakt worden met dempingsmatten om meer geluid tegen te houden. Sommige kasten worden al geleverd met matjes, maar de meeste nog niet. Ook een bestaande behuizing is zo stiller te maken. Hier staan enkele matten -> link of van Akasa hier -> link. In deze cursus hebben we de Akasa Paxmate matten gebruikt. Plak de matten op de zijpanelen en andere vrije kale delen van de behuizing. Let er wel op dat dit niet geplakt moet worden op de plek waar het moederbord komt.

5) De fans (ventilatoren)
Een stille pc kan niet gemaakt worden zonder koeling. Om de componenten te koelen moet je een luchtstroom hebben. Dit kan met fans. Om zo min mogelijk geluid te hebben kiezen we voor 120 mm fans. Nexus maakt goede en stille 120 mm fans. Het beste is om voor en achterin de kast een 120 cm fan te hebben. Door de fans op lage snelheid te laten draaien d.m.v. een fancontroler hoor je ze bijna niet en geven ze toch koeling. Let er bij het plaatsen op dat de airflow naar de achterkant van de kast gaat. Dit is te zien aan de pijl op de fan, deze moet naar de achterkant van de kast wijzen.
picture.php

De fan kan het beste gemonteerd worden met rubbertjes, zo is de kans op het doorgeven van vibratie het minst. Nexus levert deze rubbertjes mee maar ze zijn ook los te koop. De rubbertjes gaan door de 4 gaten waar normaal een schroef doorheen gaat.
Hieronder staat een checklist die gebruikt kan worden bij het maken van een stille pc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan