Status
Niet open voor verdere reacties.
buntu 7.10 (Gutsy Gibbon) installeren

Inhoud:

* Introductie
* Opstarten vanaf Live CD
* Werken met de Live CD
* Installatie starten
* Installatie afronden
* Wat nu?

Introductie

Als u Ubuntu hebt gedownload van het internet en op CD hebt gebrand of een gratis CD hebt ontvangen, bent u er helemaal klaar voor. Heeft u dit nog niet gedaan, kijk dan eerst eens naar de pagina Ubuntu downloaden.

Opmerking 1: Het is ten sterkste aangeraden altijd een backup te maken van belangrijke bestanden die u niet wilt verliezen, voordat u begint met het installeren.

Opmerking 2 : Deze installatie gids is gemaakt met Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon). Andere versies van Ubuntu kunnen een ander installatieverloop hebben.

Opmerking 3: Als u Ubuntu wilt installeren naast een bestaande Windows installatie (een zogenaamde dualboot) kijk dan eens naar deze pagina.

Opmerking 4: Om Ubuntu te installeren met een aparte home partitie, zodat uw persoonlijke documenten en instellingen op een andere partitie komen te staan, kunt u deze handleiding volgen.
Opstarten vanaf Live CD

Plaats de Live CD in uw CD-rom station en herstart uw computer. U wordt begroet met het volgende scherm:

Kies in dit scherm voor de optie Check CD for defects. Ubuntu zal nu controleren of de cd goed gebrand is. Ziet u het volgende scherm, dan is de controle in orde. Krijgt u een foutmelding, dan moet u de cd nogmaals branden, probeer het eens op een lagere snelheid.

Druk nu op een toets om uw computer opnieuw te starten.

U krijgt nu weer het eerste scherm te zien. Druk op de F2 toets om de taal te wijzigen. Kies voor Nederlands.

Kies nu voor de optie Start of installeer Ubuntu. U ziet het Ubuntu logo op uw scherm, met een balk daaronder waarin u kunt zien hoever uw computer is met opstarten. Dit kan even duren. Na een tijdje zal Ubuntu opgestart zijn, en ziet u het bureaublad:

Dit is het goede moment om Firefox te starten en deze handleiding weer te openen.
Werken met de Live CD

Als de Live CD helemaal opgestart is kunt u de mogelijkheden van Ubuntu uitproberen. Het volledige besturingsysteem draait nu vanaf CD, u kunt de aanwezige programma's uitproberen en de voorbeeldbestanden in de Examples map op de desktop bekijken.

U zult ook merken dat de Ubuntu desktop die u nu probeert behoorlijk traag werkt. Dit komt doordat alle programma's en bestanden vanaf CD geladen moeten worden. Een op de harde schijf geïnstalleerde versie zal veel sneller werken.
Installatie starten

Laten we beginnen waarvoor we gekomen zijn. Het installeren van Ubuntu Linux op onze computer! De installatie van Ubuntu neemt slechts 7 luttele stappen in beslag. Op het bureaublad van de Live CD ziet u een icoon met de tekst Installeren, dubbelklik hierop om het installatieprogramma te starten.

Selecteer in dit scherm Nederlands in het keuzelijstje en alle tekst wordt in het Nederlands weergegeven. Uw systeem zal na de installatie ook grotendeels Nederlandstalig zijn. Klik op Volgende om naar de volgende stap te gaan.

Stap 2 van 7 stelt uw lokatie, uw tijdzone en de lokale tijd in.

Op het kaartje klikt u op dat deel van de wereld waar u zich bevind, daarna kiest u een stad dicht bij u in de buurt. Meestal is dit de hoofdstad van uw land.

Ga verder naar de volgende stap.

Hier kiest u de indeling van uw toetsenbord. Het tekstveld onderaan kunt u gebruiken om te testen of de gekozen indeling correct is. In Nederland is de indeling bijna altijd Amerikaans Engels. Eens u zeker bent dat de layout correct is gaan we verder naar stap 4.

Deze stap is een van de belangrijkste. Hier bepalen we hoe Ubuntu op de harde schijf wordt geïnstalleerd. We laten Ubuntu de hele schijf gebruiken. Belangrijk: Alle gegevens op de schijf zullen gewist worden.

Als u zeker weet dat de ingevoerde gegevens correct zijn gaan we verder naar stap 6. Stap 5 slaan we over want die bestaat niet. (Dit is denk ik een klein foutje in het installatieprogramma).

In dit scherm vullen we de gegevens in van de gebruiker die deze computer zal gebruiken. Omdat deze gebruiker eveneens administratieve taken zal kunnen uitvoeren op deze computer is het belangrijk om zijn gegevens goed te onthouden. De naam van de computer is de naam die de computer heeft in een netwerk. De Ubuntu installatie geeft deze computer standaard een naam.

Bij stap 7 krijgt u een handig overzicht van de instellingen en de geplande partitionering.

Bevestig door op de knop Installeren te klikken en het installatie programma begint met de nodige partities te maken, bestanden te kopiëren en uw nieuwe Ubuntu systeem te installeren.

Installatie afronden

Nadat de installatie is afgelopen kunt u nog verder met de Live CD blijven werken of herstarten naar uw nieuwe Ubuntu systeem. Net voor uw computer opnieuw opstart zal u gevraagd worden om de Live CD uit het CD-rom station te halen. Dit voorkomt dat u opnieuw van de Live CD opstart.

Gefeliciteerd! U heeft Ubuntu nu geïnstalleerd!
 
Meteen na de installatie

Proficiat, u hebt een kersverse installatie van Ubuntu. Wat doet u nu het beste eerst?

De volgende zaken, in deze volgorde:

*

1. Haal alle updates binnen en verwerk ze. Indien nodig, herstart daarna uw PC.
*

2. Controleer of alle hardware goed werkt en installeer eventueel drivers. Drivers installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linuxkernel zitten. Een uitzondering daarop vormen de fabrieksdrivers voor Nvidia en ATI videokaarten. Voor optimale prestaties van uw Nvidia of ATI videokaart, wil u daarvoor de gesloten-bron fabrieksdriver installeren.

De Restricted drivers manager geeft vanzelf aan of die beschikbaar is voor uw videokaart, door een melding in het systeemvak rechtsbovenin uw scherm. Klik op het meldingspictogram en volg de stappen.
*

3. Als u een TFT-scherm hebt (LCD): zet de subpixels aan: Systeem => Voorkeuren => Uiterlijk => Lettertypen. Zet een puntje bij: Subpixels gladmaken (LCD'S).
*

4. Letters te klein op de webpagina's die u bekijkt in Firefox? Vergroot het lettertype als volgt:

Hou de Ctrl-toets ingedrukt en druk net zo veel keren op de plustoets (+) in het numerieke toetsenblok, totdat de gewenste lettergrootte is bereikt. Verkleinen: hou de Ctrl-toets ingedrukt en druk op de mintoets (-).

Dit is wel een tijdelijke instelling. U kunt ook de add-on No Squint installeren in Firefox: daarmee kunt u per webpagina permanent instellen welke lettergrootte u wil zien. No Squint onthoudt die instelling namelijk voor u: handig voor webpagina's die u regelmatig bezoekt.
*

5. Installeer de multimedia-ondersteuning (mp3, flash, sun java, Microsoft lettertypes, enzovoorts). Volgens deze handleiding: multimedia-ondersteuning installeren.
*

6. Controleer of u alle Nederlandse taalpakketten hebt. Systeem - Beheer - Taalondersteuning (Language Support). Kijk of er een vinkje staat in de talenlijst bij Dutch: is het een liggend streepje, vervang dit dan door een volwaardige vink.

Installeer daarna de Nederlandse spellingscontrole voor Open Office en voor Firefox: Systeem - Beheer - Synaptic pakketbeheer: zoekterm: myspell-nl. Vink myspell-nl aan en druk op knop Toepassen.
 
... dacht dat de 7.10 niet helemaal goed was??.... heb net m'n XP en Vista aan de praat kunnen krijgen na een mbr 'scheurtje' en m'n ubuntu (ff) zit nog op m'n hd maar kan er niet meer bij dus zal wel weer moeten installeren, vrees ik, maar de verhalen waren niet zo denderend over de 7.10.
Loop ik achter?
 
@Motom , je hebt gelijk op dit ogenblik vind ik de beste distro van (K)Ubuntu de versie 6.06 LTS in de 7.04 en zeker de 7.10 zijn wat veel bugs , we zullen moeten wachten op de 8.04 LTS die in april uitkomt . deze zal net als de 6.06 Long Time Support hebben en zo ook minder bugs .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan