meer pixels geven

bernard

Steunend lid
Vip Lid
Hoe kan ik een gif of jpg plaatje vergroten (meer pixels geven)?
Dank bij voorbaat.
 

Quit

Steunend lid
Vip Lid
Probeer het hier eens mee: Thank you for downloading VSO Image Resizer - Tucows Downloads

Het is gratis, je zal bij het opstarten een popup krijgen die je kunt weg klikken. Wil je deze popup niet zal je het moeten kopen. Nonsens dus.

Een gif gaat niet lukken, omdat dit een soort filmpje is van meerdere afbeeldingen. Vandaar dat hij gaat bewegen.
Wat je wel kunt doen is de plaatjes uit het gif bestand halen met een Gif editor en daarna de plaatjes vergroten met VSO image resizer en daarna weer een nieuw filmpje maken met de Gif editor.

Ooit had ik hier op het forum het programma AnimationShop geplaatst. Toen nog als Lana ( Pluis ) https://www.pctuts.be/f500/jasc-animatieshop-38733/?highlight=AnimationShop
 

CTCS

Steunend lid
Vip Lid
Ik heb geen ervaring met programma's hiervoor.

Maar is het 'meer pixels geven' hier mogelijk? en blijft de afbeelding/foto dan even scherp?
Ik meen me te herinneren dat extra pixels het gemiddelde van de omliggende pixels waren (kleurwaardes) en op die manier een soort 'waas' over je afbeelding leggen?

tenzij je de afbeelding gaat 'uitrekken' zodat je een gepixeld beeld krijgt en dit gaat opslaan in een hogere resolutie? (maar dit komt ook al zeker niet ten goede van de kwaliteit).
 

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Je kan een afbeelding zoals een jpg vergroten of verkleinen, en het aantal pixels per inch vergroten of verkleinen (resolutie). Ik doe dit met GIMP. (Scale Image)

Zoals hier al eerder vermeld is, gaat dit de kwaliteit van je afbeelding niet echt verbeteren. Slechter wordt die er daarom niet op, maar beter ook niet echt. Je kan niet zomaar pixels bijtoveren die er niet zijn. Men kan een soort algoritme toepassen die (zoals reeds vermeld door CTCS) een gemiddelde neemt van kleurwaarden van de omliggende pixels. Dit geeft een aanvaardbaar resultaat. Maar daarom niet waarheidsgetrouw.
 

Quit

Steunend lid
Vip Lid
Een afbeelding vergroten door de pixels te vergroten geeft uiteraard een slechter resultaat van een afbeelding. Ligt er natuurlijk aan hoe de oorspronkelijke kwaliteit is en hoeveel je deze wilt vergroten.
Heb je het over een pictogram dat je iets groter wilt hebben, dan zal het verschil meestal nihil zijn.
Je moet natuurlijk geen foto willen vergroten van bijvoorbeeld 320x200 naar 1920x1080 pixels want dan zal het resultaat belabberd zijn.

Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt gaan doen en wat je wilt bereiken.

En om een voorbeeld te geven, hier heb ik een afbeelding van 120x120 vergroot naar 200x200. Je ziet hier dat de grotere afbeelding iets onduidelijker is geworden, maar zeker nog bruikbaar voor wat je er misschien mee wilt gaan doen.

image 120x120.gif image 200x200.gif

Vergroot ik hem daarna naar 640x640 pixels zie je dat hij nagenoeg onbruikbaar gaat worden als je kwaliteit wilt hebben. Ga ik hem daarna nog groter maken zal je zien dat alles nog onscherper gaat worden en zal het resultaat waardeloos gaan worden.

Bekijk bijlage 210774
 

Quit

Steunend lid
Vip Lid
Een groot nadeel van een vector bestand is dat de kleurovergangen nooit mooi kunnen worden en dat is vaak wel essentieel voor vele afbeeldingen.
Je moet dan dus accepteren dat het er anders uit gaat zien. Ligt er dus ook aan om welke afbeelding het gaat. Is het een logo met strakke lijnen is een vector afbeelding een goede keuze. Hebben we het over een vakantie opname gemaakt met de fotocamera, kun je meestal niets met een vector afbeelding.

Een keuze dus die je moet maken.
 

CTCS

Steunend lid
Vip Lid
Zoals ik hier al eerder had vermeld ben ik zeker geen grafisch specialist.

Maar vector bestanden komen het meest tot hun recht in kleurvlakken omdat die in een vector bestand letterlijk worden omschreven. en zo kan je op eender welke groote perfecte kwaliteit krijgen.
Wanneer je een echte kleurenfoto zal nemen (waar zowat iedere pixel een ander kleur heeft) en dit in een vector bestand zal brengen. Zal dus iedere pixel een apparte vector worden.
Dan weet ik niet of dit dus effectief zal werken als je de foto verder zal vergroten.

Vandaar m'n vraag. Technisch kan je er een vector bestand van maken, maar heb je er dan ook iets aan? (hierop is intussen skippy's reactie het antwoord)
 
Laatst bewerkt:

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Vector bestanden zijn geen foto's zoals iedereen kent. Teken je een rechte lijn in een vector based image programma, dan gaat die lijn "berekend" worden dmv vaste waardes ivm die lijn, en weergeven worden als een rechte lijn. Dat is de enige informatie die een vector based image bevat. Ga je dit vergroten of verkleinen, heeft dit kwalitatief geen enkele invloed op die lijn. Die wordt toch maar berekend; waar vertrek, waar einde, welke kleur, ... zelfde voor andere vormen (of complexe samenstellingen van vormen).

Een foto van een persoon of landschap daarentegen, ... heeft idd totaal geen nut of meerwaarde om deze om te zetten in een vector based image. Resultaat gaat dan ook helemaal niet bevredigend zijn.
 
Bovenaan Onderaan