XSNews - Unlimited 14days of free Usenet to try at maximum speed

Schijf formatteren

Status
Niet open voor verdere reacties.

Tuts

Oprichter
Forumleiding
Admin
Om een nieuw aangeschafte harde schijf te kunnen gebruiken, dient u deze eerst op te delen in partities en vervolgens te formatteren. Gaat u dit doen met een bestaande schijf, besef dan goed dat alle informatie zal worden verwijderd. Gegevens welke bewaard moeten blijven zult u dus op een ander medium op moeten slaan.

Om uw harde schijf op te delen in partities gebruikt u het programma 'fdisk.exe'. U start dit programma vanaf de opstartdiskette met de toevoeging van de schijf welke opgedeeld moet worden, dus bijvoorbeeld: 'fdisk c:' zal de c:-schijf opdelen.

De eerste partitie is de primaire DOS partitie (uw c:-schijf). De tweede partitie bestaat uit de resterende ruimte nadat de primaire partitie is aangemaakt. Wanneer fdisk heeft gestart zal u eerst een primaire partitie aan moeten maken. U kunt er voor kiezen van de gehele c:-schijf de primaire partitie te maken of slechts gedeeltelijk. Vervolgens zult u de partitie moeten activeren. Nadat de schijf is opgedeeld zult u de computer opnieuw op moeten starten. U kunt de schijf nog niet benaderen, omdat deze nog geformatteerd dient te worden.

Om de harde schijf te formatteren voert u vanaf de opstartdiskette (a:) in: 'format c: /s'. In dit voorbeeld zal c:-schijf zal worden geformatteerd. U zult begrijpen dat bij een andere schijf ook een andere letteraanduding opgegeven moet worden (bijv. wanneer u de d:-schijf wilt formatteren, geeft u op 'format d:'). Met de toevoeging '/s' geeft u aan dat de schijf 'bootable' is. Dus bij aanzetten van de computer moet er vanaf deze harde schijf opgestart worden. Gebruik deze toevoeging alleen waneer u de c:-schijf formatteert en niet bij bv. een d:-schijf of een e:-schijf. Om de juiste systeembestanden op de harde schijf (bv. c:) te zetten, kunt u invoeren 'sys c:'. Start de computer opnieuw op (zonder opstartdiskette) en de nieuwe schijf zal worden herkent.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan