Taiwan doet videobelapp Zoom in de ban wegens beveiligingsproblemen

Status
Niet open voor verdere reacties.

Quit

Steunend lid
Vip Lid
De Taiwanese regering heeft overheidsinstanties dinsdag opgeroepen om videobelapp Zoom niet langer te gebruiken. De app ligt onder vuur vanwege verschillende beveiligingsproblemen. Taiwan is het eerste land dat formeel het gebruik van Zoom afraadt.

Als overheidsinstanties videoconferenties moeten houden, mogen ze "geen gebruik maken van producten met beveiligingsproblemen, zoals Zoom", zei de Taiwanese regering dinsdag in een verklaring. De regering ging niet specifiek in op de beveiligingsproblemen.

Zoom krijgt kritiek, omdat de privacy van gebruikers onvoldoende beschermd is. Zo werden namen en e-mailadressen van gebruikers zonder toestemming automatisch gekoppeld aan LinkedIn-profielen. Bovendien zijn wachtwoorden niet goed beveiligd, kunnen gebruikers elkaars accountinformatie inzien en werkt de encryptie niet goed.


Maandag bleek dat verschillende Amerikaanse schooldistricten het gebruik van Zoom verbieden. Onbevoegden kunnen namelijk inbreken en ongewenste beelden tonen in het videogesprek. Het ministerie van Onderwijs van Taiwan zei later op dinsdag dat scholen Zoom ook niet mogen gebruiken.

De Taiwanese regering raadt aan apps te gebruiken die in Taiwan zelf ontwikkeld zijn. Ook kunnen producten van Google en Microsoft worden overwogen.

Bron: Nu.nl
 
Videoapp Zoom is een privacynachtmerrie


Om met elkaar in contact te blijven worden massaal apps als Zoom gedownload. Die hebben hun zaakjes niet altijd op orde.

3 april 2020

We hadden al skypen, whatsappen, facetimen en netflixen: merknamen van internetdiensten die het tot werkwoord hebben geschopt. Sinds een paar weken zijn ook ‘hangouten’ en ‘zoomen’ tot het repertoire van de gemiddelde Nederlander doorgedrongen.

Logisch, nu we voor school, voor het werk en privé meer dan ooit aangewezen zijn op videoapps. Dat is terug te zien in het aantal downloads. Thuiswerk- en videoapps als Google Hangouts, Skype, Microsoft Teams, Houseparty en Zoom domineren sinds de uitbraak van de coronacrisis de toplijsten van meest gedownloade apps. Whatsapp en Facetime zitten daar niet tussen, die had iedereen al lang op zijn telefoon.


3?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.jpg
Yogales via Zoom.Beeld AFP
Maar dat is niet de enige reden dat relatief onbekende apps als Zoom nu ineens zo hoog in de populariteitspolls staan. Consumenten kijken immers allereerst naar de gebruiksvriendelijkheid. In de pre-coronatijd voldeden Whatsapp en Facetime prima, maar wie met meer dan vier man wil bellen, grijpt mis. Bij Whatsapp kan dat niet. En voor Facetime kun je voor je virtuele vrijdagmiddagborrel alleen vrienden met een Apple-product uitnodigen.

Wie met een ‘de-grote-techbedrijven-zijn-evil’-bril naar deze ontwikkeling kijkt, zal dit allemaal verfrissend vinden: alles wat niet uit de koker van Microsoft, Facebook, Apple of Google komt, is welkom. Helaas: ook aan Zoom kleven de nodige nadelen.

Dankzij de plotseling toegenomen populariteit komen nu ineens in rap tempo allerlei problemen aan het licht. Die komen niet uit de lucht vallen. Vorig jaar kwam Zoom al negatief in het nieuws omdat kwaadwillenden bij willekeurige gesprekken konden meekijken. Het bedrijf heeft zijn zaakjes nog steeds niet op orde.

In de afgelopen dagen deelde Zoom ongevraagd gegevens met Facebook. Verder lekten e-mailadressen van gebruikers uit naar andere gebruikers. Voorts is het mogelijk om binnen de app linkjes op te nemen naar lokale bestanden op een computer, waardoor een aanvaller het Windows-wachtwoord kan achterhalen.

https://twitter.com/_g0dmode/status/1242131019026874369


Tot slot schoot techsite The Intercept Zooms verzekering lek dat videogesprekken end-to-end versleuteld zijn, net als bij bijvoorbeeld Whatsapp. Idee van zo’n versleuteling is dat niemand kan meekijken met de gesprekken, ook Whatsapp of Zoom niet. Dat blijkt in het geval van Zoom niet te kloppen. Wat het allemaal niet beter maakt, is dat Zoom anders dan Google en Facebook geen verantwoording aflegt over inzageverzoeken van overheden. We hebben dus geen flauw idee wie er eventueel meekijkt. Zoom is, kortom, een privacynachtmerrie.

Toch terug naar een dienst van een van de grote techbedrijven? Nee hoor, dat hoeft niet. De open source-software van Jitsi is volgens kenners een prima alternatief. Niet ideaal, want Jitsi is evenmin end-to-end versleuteld. Maar dat beweren de makers ook niet.

Bron: Volkskrant
 
  • Leuk
Waarderingen: Ivan
Videobellen houdt in principe met gelijk welke app een risico in. Maar met de één al wat meer dan met een ander. Zoom is zeker niet aan te raden. Met grote groepen zou ik het eigenlijk ook niet weten welke mijn voorkeur uitgaat. Daar schieten de meest veilige nu te kort eigenlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan