Status
Niet open voor verdere reacties.

Ivan

Oprichter
Forumleiding
Admin
Vaak blijft de kap van de PC gesloten en is er angst om hem eens open te schroeven. ik laat u zien wat u onder deze kap kunt vinden en (nog belangrijker) laat u zien wat de onderdelen nu eigenlijk doen.
Welke onderdelen zitten er nu eigenlijk in de pc?


[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]
moederbord.jpg
Het moederbord.
Het echte hart van uw computer, want hier draait alles om. De processor, het werkgeheugen en de uitbreidingssleuven zijn doormiddel van deze printplaat met elkaar verbonden. Op het moederbord is ook het BIOS ingebakken. Soms heeft het moederbord ook ingebakken geluids-, video- en/of een netwerkkaart aanboord.


cpus.jpg

De processor.
Deze chip verwerkt de opdrachten die door het besturingssysteem (Windows) en de programmatuur (bijv MS Word) worden aangeboden. Hoe sneller die processor hoe sneller de opdrachten zullen worden verwerkt. De snelheid wordt gemeten in mega- of gigaherz (MHz of GHz). De processor zit op een speciaal voetje (socket) op het moederbord.

simmdimm.jpg

Het werkgeheugen.
Het werkgeheugen (Random Access Memory, kortweg RAM) is het korte termijn geheugen van uw computer. De gegevens worden slechts kort opgeslagen. Is uw computer uit dan is het geheugen leeg. Het RAM zit op losse modulen dat u in uw moederbord kunt steken.

harddisk.gif

De harde schijf.
Dit is het lange termijn geheugen van uw computer. Alles wat u wilt bewaren wordt hier opgeslagen. De hoeveelheid wordt momenteel gemeten in gigabyte (Gb). De harde schijf is een los component dat door middel van een kabel met het moederbord is verbonden. Een harde schijf kunt u opdelen in zogenaamde partities. U kunt ook meerdere harde schijven in uw computer hebben.

videokaart.jpg

De grafische kaart.
Dit onderdeel zorgt dat u op uw beeldscherm te zien krijgt. De grafische kaart vindt u in een uitbreidingssleuf op het moederbord. Tegenwoordig kan de grafische kaart ook ingebakken zijn op uw moederbord. Wilt u een nieuwe grafische kaart dan heeft u dan in sommige gevallen een nieuw moederbord nodig.


3D grafische kaart.
Deze kaart heeft u nodig om ingewikkelde 3D beelden van spelletjes of andere grafische programma`s weer te geven. De kaart kan naast uw grafische kaart worden geplaatst zodat hij het 3D werk overneemt of u kunt een versie nemen die zonder 'gewone' grafische kaart werk en dus zelf al het werk uitvoert. U vindt de 3D grafische kaart in een uitbreidingssleuf op het moederbord.

soundcard.jpg

De geluidskaart.
De naam zegt het al: deze kaart zorgt voor het geluid. Maar geluid is niet zomaar geluid en om die reden zijn er vele versies verkrijgbaar. Het is natuurlijk afhankelijk van uw wensen en geluidsboxen wat voor geluidskaart u nodig heeft. De geluidskaart vindt u in een uitbreidingslot op het moederbord. Het moederbord bevat vaak ook een geluids-chip voor om toch zonder kaart enig geluid te kunnen produceren.

diskdrive.jpg

Het diskettestation.
Met het diskettestation kunt u diskettes lezen en beschrijven. Het station is door middel van een kabel met het moederbord verbonden.

cdrom.jpg

Cd-romspeler.
De Cd-romspeler is een geavanceerde cd-speler en kan gewone audiocd`s en datacd`s lezen. De snelheid wordt aangegeven met bijv 24x of 40x. Dit betekent een vermenigvuldiging van de snelheid van het originele apparaat. De Cd-romspeler is door middel van een kabel met het moederbord verbonden.


CDR/CDRW.
Deze afkorting staat voor CD-writable, of te wel beschrijfbare CD. CDRW betekent CD-rewritable of te wel herschrijfbare CD. Met dit apparaat kunt u zelf CD`s beschrijven. Het is een handig apparaat om een back-up van uw belangrijke gegevens te maken. Het apparaat is door middel van een kabel met het moederbord verbonden. Er bestaat ook externe apparaten die u naast uw computer kunt plaatsen.


DVDspeler.
De DVD heeft een veel grotere opslagcapaciteit dan de CD. Op die manier passen er hele speelfilms op een DVDschijfje. Met een DVDspeler kunt u ook Cd-rom`s afspelen. De DVDspeler is door middel van een kabel met het moederbord verbonden.

usb_sock.gif

USB-poort.
Met de USB-poort (Universal Serial Bus) kunt u op een handige manier uw randapparatuur aansluiten. U hoeft slecht het stekkertje in de computer te steken en Windows (98 of hoger) doet de rest. Op die manier kunt u 127 apparaten aansluiten. Daar heeft u dan wel een USB-hub (verdeeldoos) voor nodig. Meestal zit de aansluiting aan de achterzijde van de computer, wat niet echt handig is. Daarom plaatsen fabrikanten de aansluitingen steeds vaker aan de voorzijde of in de voet van de monitor.

Seriële en parallel poort.
De computer heeft een aantal aansluitpunten voor externe apparatuur. Zo kan bijvoorbeeld uw muis, toetsenbord en printer met uw computer worden verbonden. De seriële poort is voor de langzamere apparatuur de parallelle voor de snellere. De aansluitingen vindt u aan de achterzijde van uw computer.
[/FONT]​
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan