EU akkoord met minimale celstraf voor hackers

Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met een minimale gevangenisstraf van twee jaar voor Europese hackers. In het geval er sprake is van 'onrechtmatige systeemverstoring' of 'onrechtmatige gegevensverstoring' bij een groot aantal informatiesystemen als gevolg van een botnet, dan wacht er een minimale gevangenisstraf van drie jaar.

Wie zich schuldig maakt aan ontwrichting of vernietiging van bepaalde kritieke infrastructuren in de Europese Unie kan minimaal vijf jaar cel krijgen. "Dit is een belangrijke stap om de verdediging van Europa tegen cyberaanvallen te versterken", zegt EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Vervolging
"De daders van steeds geraffineerdere aanvallen en de producenten van gerelateerde en kwaadaardige software kunnen nu worden vervolgd en staan er zwaardere straffen te wachten." Het nu aangenomen voorstel voor het bestraffen van aanvallen op informatiesystemen bouwt op eerdere regels die sinds 2005 van kracht zijn.

Een aantal van de huidige regels is behouden, daarnaast zijn er nieuwe overtredingen geïntroduceerd, zoals het gebruik van tools om grootschalige aanvallen uit te voeren, nieuwe verzwarende omstandigheden en zwaardere sancties. Dit alles is volgens het Europees Parlement nodig om effectiever grootschalige aanvallen tegen informatiesystemen te bestrijden.

Bron : security.nl
 
Bovenaan Onderaan