Microsoft-monopolierechter overleden

Status
Niet open voor verdere reacties.

Quit

Steunend lid
Vip Lid
De Amerikaanse rechter die Microsoft heeft veroordeeld voor misbruik van de Windows-monopoliepositie is overleden. Hij had bijna bevolen dat de firma in twee delen opgesplitst moest worden; een OS-deel en een applicatiedeel.

Rechter Thomas Penfield Jackson heeft de langlopende antitrustzaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft voorgezeten. Hij heeft daarbij in 2000 bepaald dat de softwaremaker een monopolie is (wat an sich in de Verenigde Staten niet illegaal is) én erbij geoordeeld dat de dominante positie van Windows is misbruikt (wat wel illegaal is). Deze overtreding van de Amerikaanse antitrustwet door Microsoft heeft concurrenten en consumenten schade berokkend, aldus de rechter toen.

Twee- of zelfs driedeling


Hij heeft vervolgens zijn eigen oordeel ondermijnd door in de pers een boekje open te doen over de hele zaak. Daarbij heeft hij onder meer losgelaten dat de door hem opgelegde tweedeling van Microsoft niet zijn intentie was, maar dat hij daartoe is gedwongen doordat de strijdende partijen niet tot een overeenkomst konden komen. Eerder is er zelfs sprake geweest van een mogelijke driedeling van Microsoft. Naast de twee delen voor respectievelijk besturingssystemen en applicaties zou er dan nog een internetbedrijf afgesplitst worden.

De openhartigheid buiten de rechtszaal heeft Microsoft ook argumenten gegeven dat de rechter vooringenomen was. Jackson heeft tegenover de media zijn ergernis geuit over de houding van het bedrijf, de juristen ervan én toenmalige CEO Bill Gates, die volgens de rechter arrogant was. Dit is de magistraat op flinke kritiek komen te staan.

Schikking en beloftes

Uiteindelijk is Microsoft in hoger beroep tot een schikking gekomen, waarbij het heeft beloofd zich voortaan beter te gedragen. Dat is in de jaren erna niet altijd soepel gegaan. Jackson is afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker, meldt de New York Times.

De getuigenis van Bill Gates, mede-oprichter en toenmalig CEO van Microsoft, heeft niet bij iedereen een goede indruk gemaakt:

[video=youtube;tYLBA1Ldq6M&]http://www.youtube.com/watch?v=tYLBA1Ldq6M&[/video]​

Bron: Webwereld
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan