Primeur: gratis internet voor álle inwoners van Sint-Katelijne-Waver

Als eerste gemeente in België biedt Sint-Katelijne-Waver aan al zijn inwoners gratis draadloos internet aan via hotspots.
Lees verder>>>>>>

bron:datanews.knack.be

Wireless België is in essentie te vergelijken met de netwerken van de bekendere internetproviders die over het algemeen gebruik maken van glasvezel-, coax-, en koperverbindingen. Deze verbinden de verschillende locaties waar de provider apparatuur heeft: de nodes of POP’s (Points Of Presence).
Wireless België verschilt hierin doordat we voor het merendeel van de links gebruik maken van draadloze straalverbindingen via Wi-Fi. Deze opstelling zorgt ervoor dat de expansie van het netwerk gepaard gaat met verhoogde redundantie, we hebben de mogelijkheid nieuwe nodes meteen te voorzien van meerdere verbindingen.

Lees verder

bron:wirelessantwerpen.be
 

J.W.

Steunend lid
Vip Lid
Een beetje meer uitleg:

Sint-Katelijne-Waver heeft als eerste gemeente in België een gebiedsdekkende gratis toegang tot het internet. Initiatiefnemer is Wireless België, een vereniging van IT-professionals, die internettoegang in ons land wil verbeteren.

In een aantal steden heeft Wireless België al masten staan, maar met beperkte dekking. In Sint-Katelijne-Waver is onlangs de jongste mast gezet, waarmee het hele grondgebied van de gemeente gedekt wordt. Op elke mast hangt een wifi-hotspot die niet krachtiger is dan de exemplaren thuis, maar door hun hoogte en een uitgebreid antennesysteem reiken ze veel verder. "Tot 200 meter heb je gewoon internet. Verderaf is een buitenantenne van zo'n 80 euro vereist, eventueel aangevuld met een indoor-hotspot van zo'n 30 euro", zegt mede-initiatiefnemer Bart Van der Aerschot. Na kosteloze, eenmalige registratie hebben de inwoners gratis internet, zij het met een snelheidslimiet van 4 Mbps. "Dat is ruim voldoende om te surfen, mailen en Youtube-filmpjes te kijken, terwijl het belet dat mensen veel gaan downloaden", vervolgt Van der Aerschot. "De kosten worden gedragen door bedrijven. Zij krijgen dan wel sneller internet", klinkt het nog. Ook Sint-Katelijne-Waver betaalt niets, maar het gemeentebestuur hielp met de introductie bij Kerkfabrieken, waarvan de kerken een locatie kunnen zijn. "Telenet en Belgacom bieden goede diensten aan, maar het kan veel goedkoper. De internetinfrastructuur is bij wijze van spreken al lang afbetaald, maar de prijzen zakken niet en veel innovatie - zoals bijvoorbeeld een maandelijkse verdubbeling van de internetsnelheid - moet je niet meer verwachten. Dat heeft ons doen nadenken", aldus Van der Aerschot. (Belga)

Terug
 
Bovenaan Onderaan