XSNews - Unlimited 14days of free Usenet to try at maximum speed

partities in Xubuntu

Status
Niet open voor verdere reacties.

verdidi

PCT Lid
hallo,

ik heb een kleine notebook(medion), er stond winows 7 op, 1GB ram, 250 GB harde schijf. de notebook werkte heel traag, de fabrieksinstelling teruggezet, maar key werkte niet meer!!! waarom? 'k weet het niet.
'k heb de schijf geformatteerd en Xubuntu opgezet. 'k probeer de schijf in partities te delen maar dit lukt niet zo goed.
ik maak gebruik van Gparted, het lukt om de schijf in twee delen te maken, maar met het tweede deel kan ik niets aanvangen. kan geen mappen maken of bestanden wegzetten op die partitie.
de indeling in xubuntu is natuurlijk heel anders dan windows, en de namen verschillen ook.

mijn vraag is dan ook: is het eigenlijk nodig om in xubuntu(linux) partities te maken?
indien ja; wat doe ik dan verkeerd bij het splitsen van de harde schijf?
verder werkt Xubuntu prima hoor!

Verdidi
 

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Voer volgende opdrachten eens uit, en plaats hier de output. Doet min of meer allemaal hetzelfde, mits enkele verschillen.
Ik vermoed dat je partitie niet gemount is ofzo...

parted -l
lsblk -o NAME,FSTYPE,SIZE,MOUNTPOINT
df -Th
 

verdidi

PCT Lid
bedankt voor de reactie,
moet wel zeggen; ik had de partitie gemount, alez, dat denk ik toch. maar misschien moet er nog iets meer gebeuren vooraleer dit werkelijk een feit is.
ik heb die opdrachten uitgevoerd en hieronder de resultaten.


ddi@verdidi:~$ parted -l
ddi@verdidi:~$ lsblk -o NAME,FSTYPE,SIZE,MOUNTPOINT
NAME FSTYPE SIZE MOUNTPOINT
loop0 squashfs 81,9M /snap/core/4914
sda 232,9G
└─sda1 ext4 232,9G /
ddi@verdidi:~$ df -TH
Bestandssysteem Type Grootte Gebruikt Besch Geb% Aangekoppeld op
udev devtmpfs 493M 0 493M 0% /dev
tmpfs tmpfs 104M 1,4M 103M 2% /run
/dev/sda1 ext4 246G 8,4G 225G 4% /
tmpfs tmpfs 519M 0 519M 0% /dev/shm
tmpfs tmpfs 5,3M 4,1k 5,3M 1% /run/lock
tmpfs tmpfs 519M 0 519M 0% /sys/fs/cgroup
/dev/loop0 squashfs 86M 86M 0 100% /snap/core/4914
tmpfs tmpfs 104M 13k 104M 1% /run/user/1000
ddi@verdidi:~$
 

verdidi

PCT Lid
sorry, was de laatste opdracht vergeten te kopiëren

ddi@verdidi:~$ parted -l
ddi@verdidi:~$ lsblk -o NAME,FSTYPE,SIZE,MOUNTPOINT
NAME FSTYPE SIZE MOUNTPOINT
loop0 squashfs 81,9M /snap/core/4914
sda 232,9G
└─sda1 ext4 232,9G /
ddi@verdidi:~$ df -TH
Bestandssysteem Type Grootte Gebruikt Besch Geb% Aangekoppeld op
udev devtmpfs 493M 0 493M 0% /dev
tmpfs tmpfs 104M 1,4M 103M 2% /run
/dev/sda1 ext4 246G 8,4G 225G 4% /
tmpfs tmpfs 519M 0 519M 0% /dev/shm
tmpfs tmpfs 5,3M 4,1k 5,3M 1% /run/lock
tmpfs tmpfs 519M 0 519M 0% /sys/fs/cgroup
/dev/loop0 squashfs 86M 86M 0 100% /snap/core/4914
tmpfs tmpfs 104M 13k 104M 1% /run/user/1000
ddi@verdidi:~$ df - Th
df: -: Bestand of map bestaat niet
df: Th: Bestand of map bestaat niet
ddi@verdidi:~$ df -Th
Bestandssysteem Type Grootte Gebruikt Besch Geb% Aangekoppeld op
udev devtmpfs 470M 0 470M 0% /dev
tmpfs tmpfs 99M 1,3M 98M 2% /run
/dev/sda1 ext4 229G 7,9G 209G 4% /
tmpfs tmpfs 495M 0 495M 0% /dev/shm
tmpfs tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs tmpfs 495M 0 495M 0% /sys/fs/cgroup
/dev/loop0 squashfs 82M 82M 0 100% /snap/core/4914
tmpfs tmpfs 99M 16K 99M 1% /run/user/1000
ddi@verdidi:~$
 

DDragon80

Beheerder
Forumleiding
Admin
Ik zie alleszinds geen 2de partitie die manueel gemaakt zou zijn. Je hebt de standaard /dev/sda1 op ext4, gemount op root (/), en volledige benutting (229G).
Dan nog enkele temp partities die automatisch aangemaakt worden. Dus ik zou niet weten waar je die andere aangemaakt hebt en hoe...

je parted opdracht is trouwens ook niet goed uitgevoerd. Staat geen output bij... (parted -kleine L)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan